Hjem Nyheter CIAs hemmelige spionbaser på den russiske grensen

CIAs hemmelige spionbaser på den russiske grensen

UTENRIKS Allerede etter statskuppet i Kiev i 2014 startet CIA og M16 et omfattende prosjekt i Ukraina, med spionbaser langs den russiske grensen. Målet var å forberede ukrainerne på krigen de hadde planlagt for dem.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj med USAs president Joe Biden i Kiev. Foto: public domain.

Det er New York Times (NYT) som har avslørt hvordan britiske og amerikanske sikkerhetstjenester aktivt trente den ukrainske hæren og sikkerhetstjenestene for å forberede seg på en storskala krig mot Russland. Prosjektet ble satt i gang etter at CIA fremprovoserte et statskupp i Kiev i forbindelse med Euromaidan i 2014, da et betydelig mer pro-vestlig regime ble installert i landet.

I tillegg til å trene en elitestyrke som fanget opp russiske droner og som fikk utstyr til å knekke russernes kryptering, trente de spioner som skulle operere i Russland, men også i Europa og andre steder der Russland har tilstedeværelse. Det handler om den beryktede spionsjefen Kyrylo Budanovs militære sikkerhetstjeneste GUR, som siden har utført en rekke terrorhandlinger mot sivile på russisk territorium.

«Nå er disse etterretningsnettverkene stadig mer utsatt for risiko: Hvis republikanere i kongressen stopper militærfinansiering til Kiev, kan CIA bli tvunget til å trappe ned operasjonene», advarer NYT.

Totalt 12 spionbaser langs den russiske grensen skal ha blitt opprettet etter 2014. Fra disse oppsto nettverk av agenter som samlet informasjon i Russland. De trente også såkalte sovende agenter for fremtidig geriljakrigføring i tilfelle Ukraina ble okkupert.

Da Russland til slutt invaderte Ukraina i februar 2022, valgte en liten gruppe amerikanske etterretningsoffiserer å forbli i Kiev mens annet personell ble evakuert. Siden har de vært dypt engasjert i de ukrainske operasjonene.

«De gamle håndjernene var av, og Bidens hvite hus autoriserte spionasjebyråer til å gi etterretningsstøtte til dødelige operasjoner mot russiske styrker på ukrainsk jord», skriver New York Times.