Hjem Nyheter Cohen sviktet Trump under rettssaken

Cohen sviktet Trump under rettssaken

USA Donald Trumps tidligere advokat Michael Cohen er blitt aktors stjernevitne i en av de mange rettssakene mot ekspresidenten. Men spørsmålet nå er om hans troverdighet vil holde mål for å dømme Trump.

Advokaten og jøden Michael Cohen. Foto: IowaPolitics.com, CC BY-SA 2.0.

Allerede i 2022 var det klart at USAs ekspresident Donald Trump var tiltalt for over 30 punkter av en George Soros-sponset aktor i New York. Hovedanklagen er de store pengesummene som ble utbetalt av den jødiske advokaten Michael Cohen for å bringe påståtte kjærlighetsforhold til taushet før presidentvalget i 2016.

Ifølge Trumps forsvarere er det ingenting som tyder på at Trump var involvert i transaksjonen, som også vurderes som regnskapssvindel og brudd på valgkampfinansieringsloven. Men Cohen valgte i fjor å forråde Trump og la seg bruke av aktor som «stjernevitne» i tiltalen. Dette til tross for at han i 2017 uttalte at han «ville gjøre alt for å beskytte Trump».

I en dramatisk utvikling under den pågående rettssaken mot Trump i New York, vitnet ekspresidentens tidligere advokat og «fikser» Cohen om de såkalte hysj-pengene. Cohen har presentert seg i retten som en sentral person i de tvilsomme transaksjonene, som han selv ble dømt for å ha utbetalt i 2018.

Under sitt vitnemål har Cohen hevdet at Trump ikke bare var fullt klar over utbetalingene til Stormy Daniels og Karen McDougal, men også aktivt beordret dem til å unngå skandale. Ifølge Cohens vitnemål sa Trump blant annet: «Bare vær forberedt, det vil være mange kvinner som står frem», melder NBC.

Cohens rolle i denne saken har vært sentral, og han beskriver seg selv som den som løste «problemene» for Trump, noe han gjorde ved å koordinere betalinger som skulle hindre kvinner i å komme ut med sine historier. Han hevder at dette var avgjørende for å beskytte Trumps image under valgkampen, snarere enn hans personlige eller ekteskapelige liv.

Dette er bare toppen av isfjellet i en rekke juridiske utfordringer Trump står overfor, med påstander om misbruk av kampanjefinansiering og manipulering av media. Cohens vitnemål kan enten styrke eller senke påtalemyndighetens sak, ettersom advokatens troverdighet anses som lav.

Akkurat nå forbereder Trumps forsvarsadvokater seg på å kryssforhøre Cohen i de kommende sesjonene, der de sannsynligvis vil stille spørsmål ved både hans troverdighet og motiver.