Hjem Dagens video Dagens video: ⁣Reinhard Heydrich om jødene

Dagens video: ⁣Reinhard Heydrich om jødene

0

VIDEO Frihetskamp presenterer dagens video.

Den tyske nasjonalsosialisten Reinhard Tristan Eugen Heydrich (1904–1942) ble født i Halle an der Saale som første sønn til operasangeren og komponisten Richard Bruno Heydrich og hans kone Elisabeth Anna Maria Amalia Kranz. Heydrich selv var meget dyktig til å spille både cello og fiolin, og det var opprinnelig meningen at han skulle overta musikkonservatoriet etter faren.

I kaoset etter første verdenskrig gikk den 15 år gamle Heydrich med i en frikorpsenhet og hjalp til med å knuse kommunistopprør og beskytte sivilbefolkningen. I 1922 meldte han seg som frivillig til marinen og ble utdannet til kadett ved marinebasen i Kiel. I april 1924 ble han forfremmet til fenrik og ble sendt til marinens krigshøyskole for offiserutdanning. Etter å ha gjort ferdig utdannelsen ble han stasjonert på den tyske flåtens flaggskip «Schleswig-Holstein».

I 1931 etablerte Heinrich Himmler en etterretningsavdeling i SS og intervjuet da Heydrich for en sjefsposisjon. Himmler ble imponert av Heydrich og ansatte ham direkte. I løpet av et par år ble Heydrich sjef over hele Sicherheitsdienst (SD), Gestapo og Sicherheitspolizei (SiPO). Disse organisasjonene ble reorganisert under Reichsicherheitshaumptamt (RSHA) med Heydrich som sjef i 1939.

I september 1942 ble Reinhard Heydrich utnevnt til protektor for Böhmen og Mähren, en utnevnelse han påtok seg med like stor effektivitet som sine andre jobber.

Den 27. mai 1942 ble Heydrich drept av Jozef Gabčík og Jan Kubiš, to eksil-tsjekkere som hadde fått i oppdrag av britene å likvidere Heydrich. De to attentatmennene lå i bakhold ikke langt unna Heydrichs hjem, og da Heydrich ankom plassen gikk Gabčík frem fra sitt hjemmested og løftet sin britisklagde k-pist og trykket på avtrekkeren, men våpenet låste seg. Heydrich beordret da sin sjåfør til å stoppe så han kunne forsvare seg. Attentatmannen slengte sitt defekte våpen fra seg og tok frem en medbrakt bombe som han kastet mot den stillestående bilen. Bomben eksploderte og splinter gikk gjennom bilens karosseri. Heydrich sjanglet ut av bilen og åpnet ild mot attentatmannen. Gabčík som selv hadde blitt skadet av splinter fra bomben flyktet fra stedet.

Reinhard Heydrich ble ført til sykehus og døde av blodforgiftning noen dager senere, den 4. juni 1942.

Se dagens video:

Les også:
Reinhard Heydrich

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg