Hjem Dagens video Dagens video: Quisling maner det norske folk til enighet

Dagens video: Quisling maner det norske folk til enighet

VIDEO Frihetskamp presenterer dagens video.

Dagens video er en tale av nasjonalsosialisten Vidkun Quisling, der han maner det norske folk til enighet mot norskfiendtlige krefter som truer.

Quisling kom fra Fyresdal i Telemark og viste allerede i barndommen at han var usedvanlig smart og skoleflink. I 1911 forlot Quisling Den militære høyskole med en eksamen som var så enestående at det ble sendt innberetning om den til kongen for første og eneste gang i skolens 100-årige historie. Han var Norges forsvarsminister fra 1931-1933, og den 17. mai 1933 dannet han partiet Nasjonal Samling.

Quisling advarte den norske regjeringen Nygaardsvoll mot en nedrusting av militæret og mot de ulike trusler som kom alt nærmere Norge, men dog for døve ører. Han avslørte også Arbeiderpartiets ledtog med bolsjevikene i Sovjet og deres planer om væpnet revolusjon i Norge.

Etter at regjeringen Nygaardsvoll hadde gått bak ryggen til det norske folk og opphevet Norges nøytralitet ved å gi grønt lys for britenes planer om okkupasjon, flyktet de med halen mellom bena da tyskerne klarte å komme Norge til unnsetning og således hindret britenes planer for Norge. Quisling forsøkte å berge det som kunne og tok over som fører for Norge, under tysk tilstedeværelse.

Se dagens video:

Les også:
Quisling «elsket sitt land og sitt folk mer enn sitt liv»
Vidkun Quisling