Hjem Dagens video Dagens video: Vidkun Quisling – leder og humanitær helt

Dagens video: Vidkun Quisling – leder og humanitær helt

9

VIDEO Frihetskamp presenterer dagens video.

Dagens video omhandler Vidkun Quisling, hans politiske arbeid i Norge, samt hans storslåtte innsats i utlandet. Sammen med Fridtjof Nansen reddet Quisling flere millioner liv. Det var også under denne tid i Sovjet, Ukraina og Asia at Quisling virkelig så hva kommunismen ledet til.

Vidkun og Maria Quisling. Foto: Riksarkivet (National Archives of Norway), No restrictions, via Wikimedia Commons.

Quisling kom fra Fyresdal i Telemark og viste allerede i barndommen at han var usedvanlig smart og skoleflink. I 1911 forlot Quisling Den militære høyskole med en eksamen som var så enestående at det ble sendt innberetning om den til kongen for første og eneste gang i skolens 100-årige historie. Han var Norges forsvarsminister fra 1931-1933, og den 17. mai 1933 dannet han partiet Nasjonal Samling.

Quisling advarte den norske regjeringen Nygaardsvoll mot en nedrusting av militæret og mot de ulike trusler som kom alt nærmere Norge, men dog for døve ører. Han avslørte også Arbeiderpartiets ledtog med bolsjevikene i Sovjet og deres planer om væpnet revolusjon i Norge.

Etter at regjeringen Nygaardsvoll hadde gått bak ryggen til det norske folk og opphevet Norges nøytralitet ved å gi grønt lys for britenes planer om okkupasjon, flyktet de med halen mellom bena da tyskerne klarte å komme Norge til unnsetning og således hindret britenes planer for Norge. Quisling forsøkte å berge det som kunne og tok over som fører for Norge, under tysk tilstedeværelse.

Se dagens video:

Les også:
Hvorfor kom 9. april 1940? – Forord
Vidkun Quisling

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
9 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Proverbs 26:11
Proverbs 26:11
2 år siden

Quisling fikk dessverre aldri anledning til å omforme Norge slik han ville, bl.a. fordi Terboven la kjelker i veien for ham. Den nasjonale regjeringen han ledet fra februar 1942 styrte i stor grad på tyskernes nåde, og da krigen var over måtte Q. ta ansvaret for mye av det okkupanten hadde gjort, og betale den ultimate pris for sitt «landsforræderi», sammen med 30 andre nordmenn – og tyskere. Mens de som feigt forlot landet i nødens stund kunne komme tilbake og gjennomføre sitt «rettsoppgjør», der de selv gikk fri.

Roar
Roar
2 år siden

En usedvanlig begavet mann, skarp og klartenkt som få, ignorert og kastet på bålet av de virkelige landssvikere som dro Norge inn i krigen.

Robert
Robert
2 år siden

Det er få menn dette er løyet så mye om som Vidkun Quisling, Vidkun fikk aldring den behandling han fortjente og han ble henrettet på feilaktig grunnlag. En skam for Norge. I fremtidens Norden skal Vidkun med flere få den oppmerksomhet de rettmessig fortjener. o/

Gjallarhorn
Gjallarhorn
2 år siden

Flott video om Vidkun Quisling. Norges fiende vant krigen, det er bare å se hvordan Norge helt siden da har blitt ledet mot sin undergang. Dessverre lot mange gode norske menn seg lokke av fiendens propaganda, i den tro at de forsvarte Norge. De vervet seg inn i fiendens rekker hvor de ubevisst gjorde seg medskyldige til nasjonalismens fall og globalismens seier. De trodde Quisling var en landsviker, men gjorde seg selv til fiendens dolker i et blødende Norge.

von List
von List
2 år siden

Stor mann! Ble igjen med partiet sitt når eliten i Norge på den tiden stakk av til England med Norges rikdom. Nasjonal Samling var jo også kjent som et nøytralt parti til krigen før invasjonen, et nasjonalistisk parti som fulgte «Mussolini modellen» først og fremst men ble mer nasjonalsosialistiske etter tiden som gikk. Han åpnet opp Frimuerlosjen i Oslo også for det norske folk som trolig var hovedgrunnen til den raske henrettelsen. Sterke nordiske røtter hadde også denne mannen med slekt som inneholdt både Henrik Ibsen og Bjørnstjerne Bjørnson! «Å kjempe for det som ikke bare er rett og riktig,… Les mer »

Jørgen
Jørgen
2 år siden

https://www.nb.no/nbsok/nb/fabb2b8911ba1f4bf81959627ccdd5a8?index=2
Samling på Universitetsplassen 1943
Flotte taler

trackback
1 år siden

[…] også: Dagens video: Vidkun Quisling – leder og humanitær helt Vidkun Quisling […]

Roger M
Roger M
11 måneder siden

Han var et geni og så tidlig hva andre selv i dag ikke klarer å se.

trackback
3 måneder siden

[…] Dagens video: Vidkun Quisling – leder og humanitær helt […]