Hjem Nyheter Norden Danmark har hamstret covid-19-vaksiner

Danmark har hamstret covid-19-vaksiner

KORONAVAKSINE Tross appeller fra Verdens helseorganisasjon og at korona i stor grad rammer en annen demografi enn den danske har Danmark likevel fylt lagrene til bristepunktet. Alle dansker inkludert nyfødte babyer og barn vil kunne bli vaksinert omtrent fire ganger hvis alle vaksinene tas i bruk.

Foto: Pixabay (Public Domain).

Fra 1. august opphørte en rekke koronarestriksjoner i Danmark, hvilket blant annet skyldes at over 70 prosent av den danske befolkningen har blitt vaksinert mot korona. For at Danmark har kunnet nå så langt har det vært nødvendig å kjøpe inn vaksiner til samtlige dansker.

Således viser dokumenter fra Statens Serum Institut (SSI) som Journalista.dk har fått innsyn i at Danmark i alt har kjøpt ikke mindre enn 47 400 000 koronavaksiner. Beregnes to vaksiner per danske betyr det at omkring seks millioner dansker kan bli vaksinert nesten fire ganger før lagrene er tomme.

Samtidig fremgår det av dokumentene utlevert av SSI at innkjøpene av vaksinene har blitt en kostelig affære for danskene. Det skyldes at det er brukt 3 184 700 000 kroner på innkjøpene slik at hver vaksine i gjennomsnitt koster de danske skattebetalerne litt over 67 kroner.

De store innkjøpene kommer på tross av at Verdens helseorganisasjon (WHO) igjen og igjen har advart rike industriland som Danmark mot å hamstre vaksiner. I motsatt fall ville konsekvensen bli at mange innbyggere i fattige land vil dø. Slik vil det ifølge WHO skape optimale betingelser for mutasjoner, slik som vi har sett med den indiske Delta-varianten.

SSIs opplysninger om antallet innkjøpte koronavaksiner og deres utgifter.