Hjem Nyheter Norden Danmark innfører digitalt koronapass som første steg i gjenåpningen av samfunnet

Danmark innfører digitalt koronapass som første steg i gjenåpningen av samfunnet

1984 Næringslivet har lenge ønsket et digitalt koronapass for å gjenåpne deler av samfunnet. Om tre–fire måneder vil det være klart, håper den danske regjeringen.

Den danske regjeringen har kommet til enighet med næringslivet om å innføre et digitalt koronapass.

Det opplyser fungerende finansminister Morten Bødskov sammen med administrerende direktør i Dansk Industri, Lars Sandahl Sørensen og administrerende direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen.

– Danmark er stadig hardt rammet av koronapandemien. Men det er deler av det danske samfunnet som har behov for å komme videre, og et næringsliv som trenger å kunne reise. Derfor er jeg glad for å kunne presentere dette nye partnerskapet, sier han.

«En ekstra trygghet»

Koronapasset, som lenge har vært etterspurt av både kultur- og næringsliv, blir lansert på sundhed.dk og vil i første omgang gjelde for bedriftsreiser.

Det er håp at den første versjonen vil være klar i slutten av februar. Deretter fortsetter den digitale utviklingen av passet, og i løpet av tre til fire måneder håpes det at det finnes en mer ferdig og fullstendig teknologisk løsning.

I mellomtiden skal det diskuteres hvordan koronapasset rent praktisk kan brukes. Det vil avhenge av hvordan smittesituasjonen er for øyeblikket, sier Morten Bødskov.

– Det vil være et ekstra pass som man vil kunne ha på sin mobiltelefon, som dokumenterer at du har blitt vaksinert.

– Det handler om at vi som land utnytter de teknologiske fordeler vi har. Vi kan bli blant de første i verden som har det og kan vise det til resten av verden, sier Morten Bødskov.

Han betegner også det digitale overvåkningsprogrammet som en «ekstra trygghet» når Danmark gjenåpnes.

Hjelp til forretningsreisende

Tanken er at koronapasset skal inneholde opplysninger om hvorvidt man er vaksinert mot koronaviruset.

Andre opplysninger, som eksempelvis at man har testet positivt for antistoffer kan komme senere.

Ifølge administrerende direktør i Dansk Industri Lars Sandahl Sørensen vil koronapasset være til stor hjelp for forretningsreisende når de skal ut og reise og ansikt til ansikt møte deres forretningsforbindelser.

– Ved å bruke det digitale forspranget vi har så kan vi åpne for reiser og for deltakelse i kulturlivet i Danmark. Vi kommer til å få glede av koronapasset i mange år fremover, sier han.

Avgjørende for opplevelsesbransjen

Sammen med det vanlige, røde danske passet skal koronapasset være med på å redusere restriksjonene som forretningsreisende nå er underlagt.

Og særlig for opplevelsesindustrien vil det kommende koronapasset få stor betydning, sier direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen.

En undersøkelse hans organisasjon har laget viser at koronapasset vil være avgjørende for syv av ti virksomheter i opplevelsesindustrien, forteller han.

– Det er et lys i enden av tunellen for riktig mange virksomheter både innen eksport og innen opplevelsesindustrien. Det betyr at vi gradvis kan komme i gang med gjenåpningen av det danske samfunnet, sier Brian Mikkelsen.

Festivalarrangør: – Et avgjørende tiltak

Når det er helsemessig forsvarlig er tanken at koronapasset – på sikt – skal være med på å gradvis kunne gjenåpne Danmark, slik at vaksinerte dansker igjen kan gå på restauranter, konferanser, musikkfestivaler og sportsbegivenheter.

Derfor vekker onsdagens nyhet glede hos en av de store festivalarrangørende, Smukfest.

Her tør talsmann Søren Eskildsen nå forsiktig tro at årets festival blir til.

– For hele kulturlivet i Danmark – og oss som festivalarrangør – er et tiltak som dette fullstendig avgjørende. Derfor er vaksinepasset også en del av planen vi har arbeidet med i månedsvis i forhold til å holde et sikkert og forsvarlig arrangement, sier han.

Et A- og B-lag

Med innførelsen av koronapasset kan industrien få i gang hjulene igjen, men det betyr også at det skapes et A- og B-lag i befolkningen, hvor de som er skeptiske til vaksiner og mer forsiktige dansker som ikke ønsker å ta en ufullstendig testet vaksine blir passert på B-laget uten adgang til kulturliv, restaurantbesøk, sportsbegivenheter med mer. Man kan bare gjette om B-laget i fremtiden også forbys tilgang til en bredere del av fellesskapet, som eksempelvis biblioteker, stemmebokser, kjøreskoler eller retten til å arbeide.

Danmark fortsatt lukket

De nåværende koronarestriksjonene i Danmark gjelder foreløpig til og med 28. februar.

Restriksjonene betyr blant annet at liberale tjenesteyrker som frisører, massører, tatovører og kjøreskoler skal holdes lukket.

Ifølge vaksinasjonsplanen regner de danske myndighetene for øyeblikket med at alle voksne dansker, som måtte ønske det, kan bli ferdigvaksinert i slutten av juni i uke 26.