Hjem Nyheter Europa Danmarks «Store bededag» avskaffes

Danmarks «Store bededag» avskaffes

5

DANMARK Det danske Folketinget har nå bestemt at den kristne helligdagen Den store bededagen skal avskaffes. Dette til tross for store, folkelige protester. Fagforeninger, de kristne miljøene og folk flest har tatt til gatene i historisk stort antall, til ingen nytte. Dagen gjøres til en ordinær arbeidsdag fordi staten trenger penger til å finansiere krigen mot Russland.

Illustrasjonsbilde: BalkanPhotos, CC0, via Wikimedia Commons.

Den danske, kristne Den store bededagen ble innstiftet i 1686 av biskop i Roskilde, Hans Bagger, og ble lagt til den fjerde fredag etter påske. Dette var en helligdag som skulle brukes til kontemplasjon, faste og avståelse fra verdslige distraksjoner. Flere danske partier har imidlertid ønsket å avvikle dagen som en fridag, og med konflikten mellom Russland og Ukraina ble kravet akutt. Regjeringen har ikke lagt skjul på at grunnen til at man ønsker å fjerne fridager, med Den store bededagen som en begynnelse, er nettopp fordi man trenger mer penger inn i statskassa – penger som i følge regjeringen da skal brukes til militær opprustning og krigen mot Russland.

5. mai 2023 blir dermed siste Store bededag og forslaget ble vedtatt med 95 mot 68 stemmer. Det var de tre regjeringspartiene Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne, sammen med Radikale Venstre, som sørget for flertall.

Dette er bare ett ledd i en lengre kjede av signaler i Europa og nasjonene i Vesten som varsler en systemkrise, hvor arbeidstakerrettigheter blir undergravd og statens økonomi omgjøres til en krigsøkonomi. I Storbritannia er streikeretten under press, og statsminister Rishi Sunak har gått så langt som til å foreslå å fjerne streikretten totalt. Her til lands har finansminister Trygve Slagsvold Vedum på sin side gitt uttrykk for at alle planlagte, store byggeprosjekt må i beste fall legges på is, slik at vi også kan ruste opp vår militære slagkraft mot Russland.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
5 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
proverbs 26:11
proverbs 26:11
20 dager siden

3.verdenskrig er allerede i gang, med proxykrigen som NATO/USA fører via Ukraina, mot Russland. Og Kina synes å bli trukket inn i større og større grad. Avkristningen følger med avskaffelsen av helligdager, slik Sverige alt har fjernet skjærtorsdagen i påsken, og nu med bededagen i Danmark. Vesten, med USA og deres lydige lakeier i Europa, arbeider utrettelig med sikte på å utslette Russland fra kartet, og «pasifisere» Kina. Så kommer vel Iran, slik at Israel og jødene kan få fred til ekspansjonen av «Greater Israel».

Trodla Gubben
Trodla Gubben
Svar til  proverbs 26:11
20 dager siden

Meget bra skrevet og formulert.

proverbs 26:11
proverbs 26:11
Svar til  Trodla Gubben
19 dager siden

Takk for det. Ikke så mange kommenterer de ofte gode og interessante artiklene her på siden, men de krever jo litt research og formuleringsevne.

Arjuna
17 dager siden

«A shift to a wartime economy model in the EU has become imminent according to the commissioner for internal market of the European Union, Thierry Breton, who argued that the European defense industry must shift «to a wartime economy model to cater for our defense production needs.»

https://financialtribune.com/articles/international/117372/eu-must-shift-to-wartime-economy

Arjuna
13 dager siden

«Den danske regjeringen vurderer å gjenåpne en ammunisjonsfabrikk i Frederikshavn. Årsaken er økt etterspørsel som følge av krigen i Ukraina.

EUs utenrikssjef Josep Borrell la ved et møte mellom unionens forsvarsministre onsdag fram en plan for å skaffe mer ammunisjon til Ukraina og de halvtomme lagrene i EUs medlemsland.

Ett av planens tre punkter er å øke produksjonen i EU. Danmarks fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen sier at alle land må se på muligheter for å bidra, også Danmark.»

https://www.nrk.no/nyheter/danmark-vurderer-a-gjenapne-ammunisjonsfabrikk-1.16327498