Hjem Nyheter Norden Dansk etterretningstjeneste i overvåkingsskandale – utredes av regjeringen

Dansk etterretningstjeneste i overvåkingsskandale – utredes av regjeringen

2

DANMARK Danmarks statsminister har beordret en grundig utredning av Danmarks militære etterretningstjeneste. Utredningen kommer i etterkant av avsløringer om at etterretningtjenesten har bedrevet med mørklegging og ulovlig overvåkning av danske borgere. 

Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Foto: Samnytt.

Skandalen gjelder Forsvarets etterretningstjeneste (FE). Fe anklages blant annet for å ha tilbakeholdt avgjørende informasjon, bedrevet ulovlig overvåkning av danske borgere, samt ignorert å følge opp indikasjoner på at spionasje pågår innenfor forsvarsministeriets område.

FE-sjef Lars Findsen har sammen med to andre sjefer innenfor etterretningtjenesten blitt suspendert. Også Findsens forgjenger som nå er sjef for forsvarsdepartementet har blitt suspendert.

— Det sier seg selv at etterretningstjenesten må arbeide innenfor landets rammeverk, sier Danmarks statsminister Mette Fredriksen til Danmarks Radio.

Regjeringen har nå beordret en grundig utredning av FE som skal gjennomføres av etterretningstjenestens tilsynsorgan: Tilsynet av etterretningstjenestene (TET). Det var også TET som avslørte at FE helt siden 2014 har oppgitt feilinformasjon til sine granskere, hvilket ble oppdaget takket være varslere

— Tilsynet har samlet inn store mengder skriftlig material til regjeringen. Forsvarsministeren har igangsatt en utredning, men nå setter vi igang en enda dypere granskning, sier Fredriksen.

FEs virksomhet kommer imidlertid til å fortsette mens utredningen pågår, sier statsministeren.

Les også:
PST-sjefen etterforskes for ulovlig våpenbesittelse

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
2 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Heimdal
1 år siden

Spørs da, hvilken type borgere det dreier seg om. Danske borgere eller «danske» borgere…våre godtroende innvandringsville politikere bryr seg ikke noe om bakgrunnene til de som skipes og flys inn på død og liv. ISIS igår, flyktning idag. «Hva har det å si? Vi er alle mennesker! Å mene noe mot det er rasistisk!» Europeere blir byttet ut.

H.L
H.L
1 år siden

PST i Norge burde også utredes.