Hjem Nyheter Dansk mann siktet for Koran-brenning

Dansk mann siktet for Koran-brenning

UTENRIKS En dansk mann som filmet seg selv brenne Koranen har blitt den første personen til å bli siktet etter Danmarks blasfemiparagraf på 46 år.

Den 42 år gamle mannen filmet seg selv mens han brant en kopi av islams hellige bok i sin bakgård i desember 2015. Han la deretter ut videoen på den anti-islamske Facebook-gruppen «Ja til frihet – nei til islam», sammen med ordene: «Tenk på din nabo: det stinker når det brenner.»

Aktor Jan Reckendorff kunngjorde sin beslutning om å bringe en siktelse mot mannen i en pressemelding utstedt på onsdag ettermiddag:

«Det er påtalemyndighetens oppfatning at forhold som involverer brenning av hellige bøker som Bibelen og Koranen kan i visse tilfeller være et brudd på blasfemiparagrafen, som dekker offentlig forakt eller narr av religion.»

Dette markerer den fjerde gangen i historien at noen har blitt tiltalt etter Danmarks blasfemiparagraf. Fire mennesker ble dømt for plakater som spottet jødisk lære i 1938, to personer ble bøtelagt for å gjennomføre en falsk dåp på et maskeradeball i 1946, og to programledere for Danmarks Radio ble frikjent i 1971 for å ha spilt en sang som latterligjorde kristendommen.

Den danske påtalemyndigheten valgte ikke å bruke landets blasfemilover i 2006, da avisen Jyllands-Posten publiserte tolv karikaturbilder av profeten Mohammed.

Kilde:
Danish man who burned Quran charged with blasphemy