Hjem Nyheter Norden Dansk studie: Ansiktsmaske verner ikke mot koronaviruset

Dansk studie: Ansiktsmaske verner ikke mot koronaviruset

1

VITENSKAP På onsdag ble en dansk studie presentert som viser at ansiktsmaske ikke gir særlig vern mot koronaviruset.

En dansk studie viser at ansiktsmaske ikke beskytter mot koronaviruset i noe større utstrekning, skriver SVT Nyheter. Studien som ble presentert på onsdag omfattet over 6 000 personer.

– Kunnskapen for å argumentere for allmenn bruk av ansiktsmaske er veldig svak, og det er den fortsatt etter denne studien, sier Kjell Torén, overlege ved Sahlgrenska sykehus og forsker i samfunnsmedisin og folkehelse ved Gøteborgs universitet, til SVT.

Det er Rikshospitalet i København som har undersøkt om personer med kirurgiske munnbind var mer beskyttet mot viruset enn de uten ansiktsmaske på. Resultatet av studien viser at det ikke var noen større forskjell.

«Ingen støtte til å anbefale en hel befolkning å bruke ansiktsmasker»

– Jeg synes at studien styrker en forsiktig «vent og se»-holdning om allmenne anbefalinger. Denne studien gir ingen støtte til å anbefale en hel befolkning å bruke masker, sier Torén til SVT.

I undersøkelsen ble en gruppe på 6 024 personer delt opp i to deler. Den ene halvdelen brukte kirurgiske munnbind og den andre halvdelen ikke. Alle ble oppfordret til å følge rådene om smittebeskyttelse som utstedes av danske myndigheter.

Antallet som fullførte studien var 4 862 personer. Da en måned hadde gått, var 1,8 prosent av gruppen som brukte munnbind og 2,1 prosent av kontrollgruppen smittet.

– Det viser ikke noen signifikant effekt, men en viss effekt av å ha maske på. Det gir ikke noe sterk støtte verken for å ha eller ikke ha munnbind, sier Torén til SVT.

– De viktigste tiltakene for å hindre smitten er fortsatt å vaske hendene og å holde avstand, legger han til.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
1 Comment
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Proverbs 26:11
Proverbs 26:11
1 år siden

Interessant. Bruk av muzzle(munnbind), er liksom den ultimate beskyttelsen, får vi høre av «ekspertene», når spriting, avstand, osv. ikke strekker til. Og så viser det seg at det bare i neglisjerbar grad gir beskyttelse. I tillegg kommer ubehaget med å bære slik maske, og følelsen av underdanighet overfor våre helsefaglige og politiske tanter. Personlig har jeg slike bind liggende, men så lenge jeg føler meg frisk skal ingen påtvinge meg å bruke dem. Vi får bare tåle noen fryktsomme og klandrende blikk fra den lydige saueflokken.