Hjem Historie Dagens historiske De allierte terrorbomber Köln

De allierte terrorbomber Köln

9

HISTORIE Den 30. mai 1942 slapp britene mer enn tusen bomber over den tyske byen Köln. Resultatet av denne «moralbombingen» var en by i ruiner og adskillige døde, skadede og hjemløse fra sivilbefolkningen.

Under andre verdenskrig gjennomførte britene en rekke terrorbombeangrep av tyske byer. Fra britisk side ble bombingen av tyske sivile kalt for «moral bombing», da de håpet at å drepe sivile skulle senke den tyske moralen. Winston Churchill hadde selv uttalt følgende: «Moralen hos sivilbefolkningen i Tyskland var målet for de britiske bombetoktene. De var spesielt rettet mot industriarbeiderne».

Selv om de alliertes terrorbombing av Hamburg, Dresden og Berlin var de som forårsaket flest døde, var det under bombeangrepet mot Köln, «Operation Millenium», at det britiske flyvåpenet RAF fant en metode for å gjøre størst mulig skade på kortest mulig tid.

Den nye «Bomber stream»-taktikken gikk ut på at flyene formerte seg i en strøm slik at alle flyenes ildkraft kunne kombineres. Den store mengden fly som fløy meget tett og med samme hastighet – noe som nå var mulig takket være et nytt navigasjonssystem som minimerte risikoen for kollisjon – gjorde at det tyske natt-luftvernet ikke kunne konsentrere seg på alle tilgjengelige mål samtidig. Tyskerne ble overrumplet og etter bare 90 minutter var Köln i ruiner.

Bombingen av Köln ble det første tusenbombetoktet. 1 046 fly slapp over 1 500 tonn bomber over middelalderbyen natten mellom 30. og 31. mai 1942 og forårsaket tusentalls branner. 13 000 bosteder ble fullstendig ødelagt og bare en brøkdel av husene var urørte. Atskillige skoler, sykehus og fabrikker ble ødelagt. 45 000 mennesker ble hjemløse og 5 000 ble skadet ifølge offisielle tall. Mellom 130 000 og 150 000 mennesker skal ha blitt evakuert etter dette massive bombeangrepet.

At det «bare» døde 500 mennesker var fordi at byen hadde spesielt stor tilgang på tilfluktsrom, et velfungerende luftvern samt at Kölns innbyggere heroisk bekjempet flammene. Blant annet skal brannvesenet ha gjort et beundringsverdig arbeid for å forhindre ildstormer, noe som sannsynligvis reddet utallige menneskeliv. En ildstorm – som de allierte bevisst fremkallet senere under krigen – oppstår når en brann er så kraftig at luften som ilden behøver for å brenne suges inn i ilden fra omkringliggende områder med orkanstyrke. Under de alliertes terrorbombing av Dresden ble heten fra disse ildstormene så høy at menneskers klær selvantente og oksygenet ble sugd ut av kjellere og tilfluktsrom hvor folk hadde søkt tilflukt.

Andre som heltemodig arbeidet i flammene var medlemmer av Hitlerjugend. Et 15 år gammelt medlem av Hitlerjugend sies å ha løpt rett gjennom ilden for å redde en bevisstløs kvinne, for å så selv kollapse som følge av røykskadene. Andre medlemmer av Hitlerjugend forsøkte å slukke ilden med sand og vann og andre igjen brukte førstehjelpsutdanningen sin for å hjelpe skadede. Da telefonsystemet mer eller mindre sviktet under bombenatten påtok Hitlerjugend-medlemmer seg den farlige oppgaven å være kurier. Midt under bombingen syklet de gjennom byens sentrum med meldinger. Joseph Goebbels, som kom fra området, kommenterte: «Barn har blitt helter her».

De alliertes terrorbombing av Köln fortsatte utover krigen. På slutten av krigen skal de allierte ha utført 262 luftangrep mot byen. Det siste skjedde i mars 1945 mot en nærmest folketom by. 95% av byen hadde da blitt ødelagt og kun 40 000 av de opprinnelige 770 000 innbyggerne bodde der fortsatt. 20 000 tyskere i Köln ble drept av de alliertes bombing.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
9 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Bjørn
Bjørn
5 år siden

Det behøvdes en hel verden for å knuse Tyskland. En slik kamp- og offervilje som den tyske mann og kvinne fremviste oppstår bare når man står samlet som ett folk.

Nordlys
Nordlys
5 år siden

Taktikken de brukte var jo å benytte spesielle bomber i første angrepsbølge, etterfulgt av bomber som fikk alt til å brenne. Anslagsvis mellom 85 – 95 % av Kølns infrastruktur ble totalt ødelagt! BombeHarris skrøt selv etter krigen at han ikke angret på denne terroren mot sivilbefolkningen, så spørsmålet er hvorfor han ansvarlige politikere som Churchill ikke ble stilt for en folkerettslig domstol etter krigen, eksempelvis inisiert av det nyopprettete F.N(U.N) i Jew York, referer her til rettssaken mot stolte ledende Tyske Offiser fra NSDAP og rettsfarsen styrt av amerikanerne, les jødene i Nuernberg. Her ble jo også fantasihistorien om… Les mer »

Limmy
Limmy
Svar til  Nordlys
5 år siden

Grunnen er vel at infrastruktur måtte ødelegges for å bryte ned nazistene. Å innvadere andre land får sånne reaksjoner. Man kan ikke bare se på, både av hensyn til de invaderte, egen sikkerhet og folket. Naziene brøt ned Europa og det måtte stoppes. De som tjente mest på å bli kvitt naziene var Tyskland selv. Hitler ville ha fortsett til alle Tyskere var døde. Da de alierte kom til bunkerene så satte han småunger inn i krigen.

https://cdn.relaymedia.com/i/U65FpxDjEdY0ktQA4P498w/?url=http:%2F%2Fcdn.history.com%2Fsites%2F2%2F2015%2F04%2Fhith-fury-hitler-AB.jpeg

Her er noen av barna han ville ofre før han ga seg.

Tommy Nyberg
Tommy Nyberg
Svar til  Limmy
5 år siden

Då förespråkar du att samtliga amerikanska städer ska jämnas med marken tillsammans med befolkningen.

Limmy
Limmy
Svar til  Tommy Nyberg
5 år siden

Om antall døde etter krigens slutt hadde økt så hadde det du sier vert riktig.

E. D. Christensen
E. D. Christensen
5 år siden

«Wollt Ihr den totalen Krieg?» blev tyskerne spurgt,- og de brølte i kor: Ja.

De såede vinden,- og måtte høste stormen.

Tommy Nyberg
Tommy Nyberg
Svar til  E. D. Christensen
5 år siden

Wollt Ihr den totalen mångkultur?

Norrøn
Norrøn
Svar til  E. D. Christensen
5 år siden

Du må spørre deg selv hvem som startet krigen i første omgang.. https://m.youtube.com/watch?v=gEbX7wIydLo

Limmy
Limmy
Svar til  Norrøn
5 år siden

Tyskland invaderte nabolandene