Hjem Historie Dagens historiske De alliertes bokbål

De alliertes bokbål

6

HISTORIE Den 13. mai 1946 startet det som sannsynligvis er verdenshistoriens største bokbål, hvor millioner av bøker ble ødelagt.

640px-alliert_bokbål

Den 13. mai 1946 vedtok de allierte okkupasjonsmaktene i Tyskland «Kontrollratsbefehl Nr. 4». Denne ordren innebar at all litteratur som befant seg i blant annet bibliotek og bokhandlere skulle samles inn og eventuelt ødelegges. Denne ordren ble undertegnet av samtlige allierte okkupasjonsmakter. Litteratur som skulle ødelegges var for eksempel slik som var «antidemokratisk» eller inneholdt «propaganda mot De forente nasjoner».

Sammenlagt ble det vedtatt fire lister over «forbudt litteratur» (i 1946, 1947, 1948 og 1952) i de allierte okkupasjonssonene. Blant annet bestemte disse forbudslistene at alle skolebøker og lærebøker som ble utgitt i den nasjonalsosialistiske perioden, 1933–1945, skulle tilintetgjøres.

Resultatet av dette bokbålet var at minst 35 743 titler, eller millioner av bøker, ble ødelagt av de allierte.

Blant disse forbudte titler finner vi etter et raskt søk flere svensker, blant annet Sven Hedins «Fünfzig Jahre Deutschland» (1938) og «Amerika im Kampf der Kontinente» (1944), Elof Erikssons «Die Juden in Schweden» (1941) og Fredrik Bööks «Hitlers Deutschland von außen» (1934). Også en bok som omtalte Sven Hedins reiseskildringer (Hans Eduard Dettmann: «Mit Sven Hedin durch die Wüste Gobi» (1943)) forbød de allierte.

For en fullstendig liste over forbudte bøker, klikk HER.

De alliertes ordre, fritt oversatt av Frihetskamp:

Kontrollrådsordre Nr. 4
Inndragning av litteratur av nasjonalsosialistisk og militaristisk karakter.

13. mai 1946.

I betraktning av den fare som den nasjonalsosialistiske læren utgjør, og for å så raskt som mulig renske de nasjonalsosialistiske, fascistiske, militaristiske og antidemokratiske idéene, likegyldig i hvilken form de har blitt uttrykket i Tyskland, vedtar Kontrollrådet følgende ordre:

1. I løpet av to måneder etter offentliggjøringen av denne ordren skal alle innehavere av lånebibliotek, bokhandlere, forlag, og forlagshus utlevere følgende til militærbefal eller andre representanter for de allierte myndighetene:

a) Alle bøker, pamfletter, tidsskrifter, avissamlinger, album, manuskripter, attester, kart, planer, sang- og musikkbøker, film- og fotopresentasjoner (lysbilder) – selv slike for barn i alle aldre – som inneholder nasjonalsosialistisk propaganda, raselære og oppfordring til voldshandlinger eller propaganda rettet mot De forente nasjoner. b) Alt materiell som bidrar til militær utdannelse eller oppfostring eller til opprettholdelse og utvikling av krigspotensial, inklusiv skolebøker og undervisningsmateriell ved militære utdannelsesinstitusjoner av alle slag, også alle reglement, instruksjoner, bruksanvisninger, forskrifter, kart, skisser, planer etc. for alle troppenheter og våpentyper.

2. I samme periode skal alle tidligere statlige bibliotek og bybibliotek, alle universitetsrektorer og ledere for læreverk og realskoler og alle forskningsinstitutt, presidentene ved akademier, vitenskapelige eller tekniske samfunn og foreninger og ledere for gymnasium og høyre og lavere grunnskoler, fra de bibliotek som er underordnet dem, fjerne nasjonalsosialistisk og militær litteratur som angis i punkt 1 og overlevere det sammen med tilhørende indekskort fra bibliotekkartoteket til utpekte områder og overlevere dem til representantene for militærkommandanturen eller andre allierte myndigheter.

3. Rettighetshavere slik som borgermestre og de lokale myndighetene har ansvar for å overføre slike bøker og materiell, komplett og innen tidsrammen.

4. Gjennomføringen av denne ordren overvåkes av militærbefalhavrene eller andre representanter for okkupasjonsmaktenes militærmyndigheter.

5. Alle publikasjoner og alt materiell som angis i denne ordren skal stilles til sonebefalhavrenes disposisjon for å tas hånd om og tilintetgjøres.

Vedtatt i Berlin den 13. mai 1946

Handlingene som ble vedtatt i de tre offisielle språkene er undertegnet av generalløytnant BH Robertson, armékkorpsgeneral L. Koeltz, generalløytnant M.I. Dratvin, , og generalløytnant Lucius D. Clay.

Den 10. august 1946 ble ytterligere et punkt lagt til på listen, hvor respektive soners befalhavere fikk rett til å tilbakekalle begrensede eksemplarer fra listen over bøker som skal ødelegges for bruk i studier og forskning. Disse skulle «forvares i bestemte fasiliteter, hvor de kunne studeres av tyske forskere og andre tyskere med tillatelse fra de allierte» under «streng overvåkning av de allierte kontrollmyndighetene».

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
6 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Alexander Nævdal
Alexander Nævdal
5 år siden

Atpåtil er sigerherren så skamlaus at han nyttar nøyaktig det same som argument mot nasjonalsosialisme, og påstår samstundes at han står for ytringsfridom. Frigjering meg midt i ein viss plass!

Fjell
Fjell
4 år siden

Vær klar over at den 13. mai 1946 hadde de jøde-alliertes bokbål allerede brent i over ett år i Tyskland. Alt før Tyskland kapitulerte var de igang. «Av-nazifiseringen» var SÅ høyt prioritert!
Jeg har faktisk lest en beretning fra en løslatt norsk fange som av britiske okkupanter ble satt til renske ut «upassende» litteratur fra det lokale biblioteket.

Fjell
Fjell
Svar til  Fjell
4 år siden

Kulturvandalisme på samme nivå som ISIS’ vandalisme i Syria og Irak.

Den mest skjebenesvangre «Av-nazifiseringen» skjedde likevel ved UTRYDDELSEN av millioner av «nazister» (sivile og myndighetspersoner og deres familiemedlemer) ikke bare gjennom terrorbombing av sivile mål i løpet av krigen, men i enda større grad den målrettede utryddelsen av tyskere i månedene før endelig kapitulasjon og ikke minst i tiden og årene som fulgte.
11 millioner tyskere ble utryddet i løpet av denne tiden. – Der planmessig utsulting av befolkningen var den viktigste utryddelsemetoden. Tyske barn utgjorde en stor del av ofrene.

Anonymsurfer
Anonymsurfer
Svar til  Fjell
4 år siden

Midt i all ondskapen er det faktisk et lyspunkt siden de allierte soldatene plyndret «nazi»-suvernier i rikelig monn har overraskende mye av ns-arven blitt bevart for ettertiden. På samme måten som de mange oldtidskatter fra IS plyndringer i Syria nå er å finne i store kvanta hos antikvitetshandlere i New York og London.

Arier
Arier
Svar til  Fjell
1 år siden

De korrekte tall er 23 milloner som ble sultet ihjel, drept + milloner av tyske barn og kvinner som ble voldtatt. Minstetallet på voldtekter er 2 milloner og det er Wikipedia så de reelle tallene er de verste i historien. Jødenes folkemord og krigsforbrytelser og andre helt ubeskrivelige bestialske handlinger mot oss må aldri glemmes er tilgis.

trackback
4 år siden

[…] «demokratiseres», og for Tysklands del førte dette blant annet til at de allierte arrangerte verdenshistoriens største bokbål og at det tyske folket måtte gjennomgå en omskolering kalt «avnazifiseringsprosessen». De som […]