Hjem Nyheter Demokratene fortsetter å ha makten i senatet

Demokratene fortsetter å ha makten i senatet

USA Visepresidentens utslagsstemme gir i dagens tilstand Demokratene makten over senatet, men mandatfordelingen avgjøres definitivt med omvalget i Georgia i desember.

USAs senatkammer. Foto: Public Domain via Wikimedia Commons.

CNN og flere medieselskaper rapporterer at Demokratene beholder grepet om USAs senat. Da Catherine Cortez Mastro lørdag kveld i stemmetellingen i delstaten Nevada passerte Adam Laxalt ble løpet regnet for kjørt. Ifølge preliminære beregninger blir det visepresidentens utslagsstemme som avgjør kampen om senatet til Demokratenes fordel. Enda et mandat fra Georgia tros gå til Demokratene snarere enn Republikanerne, men i denne delstaten vil det holdes omvalg i desember, ettersom det ble dødt løp i tirsdagens valg.

President Joe Biden uttrykte søndag morgen tilfredsstillelse over valgresultatet:

– Det føles bra der vi er nå. Jeg er ikke overrasket over resultatet. Jeg er veldig fornøyd, og jeg tror at det er en speiling av kvaliteten til våre kandidater, sa han ifølge Reuters til reportere i Kambodsja.

Makten over representantenes hus tros gå til Republikanerne

Demokratene har også fått ytterligere noen mandat i representantenes hus, og beveger seg i retning de 218 mandatene som trengs for at Demokratene skal få makten også der. New York Times rapporterer om 211 mandat til Republikanerne mot 204 til Demokratene ved fire-tiden søndag morgen norsk tid. Republikanerne har ledelsen i ti distrikt, men i fem av disse med mindre enn to prosentpoeng. Det regnes dog generelt for fullstendig usannsynlig at Demokratene skulle få makten over representantenes hus også, ettersom den sittende presidentens parti nesten alltid går tilbake i mellomvalget. Demokratenes ledelse var knapp før valget, og folkets tiltro til Joe Biden har blitt bekreftet å være på bunn.