Hjem Nyheter Demonstrasjon i Russland – tusenvis vil ha innvandrere ut av landet

Demonstrasjon i Russland – tusenvis vil ha innvandrere ut av landet

RUSSLAND: Tusenvis av mennesker deltok forrige uke i en demonstrasjon i den lille byen Pugatsjov sør i Russland. De vil ha innvandrere ut av landet.

russian-attend-demonstration-national-462-460x270
Illustrasjonsfoto

En lokal russer ble nylig drept, og en tsjetsjensk ungdom er anklaget for å ha begått drapet. Dette skal ha fremprovosert demonstrasjonen det er snakk om. I Kondopoga i Russland i 2006 oppsto det en lignende situasjon som i Pugatsjov da flere tsjetsjenere drepte to russere. Også i 2010 demonstrerte tusenvis på Manesjeplassen i Moskva etter at en tsjetsjener hadde drept en russer.

Sova, et russisk senter for forskning på rasisme og nasjonalisme i landet, hevder at de i første halvdel av 2013 registrerte seks dødsfall, 76 skadede i «rasistiske og/eller neo-nazistiske angrep», samt 27 episoder med vandalisme, blant annet på en synagoge og en moské.

En internasjonal forskergruppe under ledelse av Pål Kolstø, professor for Russlandsstudier ved Universitetet i Oslo, har i år gjennomført en spørreundersøkelse, angivelig blant 2800 russere, der det kommer frem at 42 prosent av de deltagende i hele landet – og over halvparten av innbyggerne i Moskva – svarte at de var enige i påstanden «Alle innvandrere bør kastes ut av landet, både lovlige og ulovlige».

Videre er over halvparten av de som deltok i spørreundersøkelsen enige i at «Etniske russere bør ha fortrinn til høyere stillinger i staten» og at «Det etnisk russiske folk bør spille en ledende rolle i ledelsen av landet».

Undersøkelsen viser forøvrig en særlig sterk misnøye mot muslimer, og i Moskva er denne sterkest. Flertallet svarte at de sentralasiatiske kulturene er uforenelige med russisk kultur.

Kilde:
Fire av ti russere vil kaste ut lovlige innvandrere