Hjem Nyheter Norden Demonstrasjon i Stockholm mot forsvarsavtalen med USA

Demonstrasjon i Stockholm mot forsvarsavtalen med USA

SVERIGE Ulike politiske aktører har gått sammen om å organisere en demonstrasjon i Stockholm mot den såkalte forsvarsavtalen som forsvarsministeren signerte med USA, som enda ikke er godkjent av Riksdagen.


Søndag 14. april skal det holdes en demonstrasjon i Stockholm mot avtalen den svenske forsvarsministeren Pål Jonsson har inngått med USA, som blant annet gir USA fri adgang til en rekke svenske militærbaser. Manifestasjonen kalles «Manifestasjon for fred & frihet», men handler i praksis om denne avtalen, kalt DCA (Defence Cooperation Agreement) eller «Defence Agreement».

Avtalen ble inngått i desember i fjor, og i tillegg til at USA får tilgang til svenske militærbaser, er det heller ingenting i veien for at USA, dersom avtalen godkjennes av Riksdagen, kan utplassere atomvåpen i Sverige. Oppsummert er vilkårene i avtalen så dårlige for Sverige at det ser ut som Sverige har tapt en krig, som Jan Guillou nylig uttalte i en spalte.

En av initiativtakerne til demonstrasjonen, Andreas Sidkvist, fortalte nylig mer til Frihetsnytt om demonstrasjonen og sa at håpet er å påvirke politikerne til å stemme nei til dette, ettersom den ennå ikke er vedtatt i Riksdagen og det trengs to tredjedels flertall for at den skal gå gjennom.

Demonstrasjonen arrangeres i fellesskap av ulike politiske aktører. I tillegg til Sidkvist består foredragsholderne av Karin Utas Karlsson, Roger Richthoff, Lars Drake, Ulf Beijerstrand og Vide Geiger.

Demonstrasjonen finner sted dagen etter de planlagte demonstrasjonene mot SVT, som blant annet skal holdes i Stockholm. Dette er bevisst planlagt for at de som reiser til Stockholm den helgen skal kunne delta i begge protestene.