Hjem Nyheter Demonstrasjonen i Charlottesville: Én drept og flere skadet

Demonstrasjonen i Charlottesville: Én drept og flere skadet

USA Én person er drept og flere er hardt skadet, etter en bil meiet inn i en stor gruppe antirasister. President Trump holder pressekonferanse. [ Sist oppdatert: 22.01 ]

Hundrevis av amerikanske nasjonalister avholder i dag en marsj i Charlottesville Virginia i protest mot at de folkefiendtlige myndighetene planlegger å rasere hvit historie gjennom å rive statuene av general Robert E. Lee og krigshelten Stonewall Jackson. Demonstrasjonen ble innledet allerede natt til lørdag, med en fakkelmanifestasjon.

Liveoppdatering (nyeste nederst):

Oppdatering 18.15: Red Ice Radio sin nettside og deres Twitter-kontoer er hacket. Red Ice skulle opprinnelig ha direktesendt fra demonstrasjonen.

LES OGSÅ: Red Ice hakket av antifascister

Oppdatering 18.45: Nasjonalister havnet i bråk med «Black Lives Matters»-tilhengere. Virginias guvernør Terry McAuliffe har erklært unntakstilstand og sendt inn militærpoliti for å ta kontroll over situasjonen. Nasjonalisten Richard Spencer har oppfordret alle til å forlate hovedstadens sentrale deler.

Oppdatering 19.25: Ifølge Daily Stormer splitter politiet nasjonalistene i mindre grupper. Daily Stormer oppfordrer alle til å bli værende og ikke vike en tomme.

YouTube-profilen «PewDiePie» i et Twitter-innlegg nasjonalistene som er på plass i Charlottesville.

Oppdatering 20.15: En bil skal ha i stor hastighet ha meiet inn i en ansamling motdemonstranter (antirasister). Flere rapporteres å ha blitt skadet hardt.

President Donald Trump fordømmer via Twitter «hat» og «vold». Hvilken av partene han sikter til, fremkommer ikke.

Oppdatering 21.10: Politiet har sperret av området der angrepet skjedde og flere personer skal ha blitt fraktet vekk med sykebil. Flere filmklipp av hendelsen sirkulerer også på internett.

Oppdatering 21.43: Én person skal ha blitt drept som følge av bilangrepet. Over 19 skal være alvorlig skadet.

Oppdatering 21.58: President Donald Trump holder pressekonferanse og forventes kommentere hendelsene i Charlottesville:

Livesendinger og filmer:

Bakgrunn

I dag holdes det som er ventet å bli den største nasjonalistiske demonstrasjonen i moderne amerikansk historie i byen Charlottesville i delstaten Virginia. Demonstrasjonen, som går under parolen «Unite the right», er den andre av sitt slag etter den svært vellykkede og spontane demonstasjonen tidligere i år, da flere hundre nasjonalister fra Alt-Right-bevegelsen samlet seg i byen for å vise sin motstand til den planlagte fjerningen av statuene av general Robert E. Lee og krigshelten Stonewall Jackson.

Ikke ulikt det som skjedde med Motstandsbevegelsens planlagte demonstrasjon i Fredrikstad så fikk arrangørene først klarsignal til å holde demonstrasjonen i Lee Park, men så snudde plutselig de lokale myndighetene og dro tilbake tillatelsen på grunn av «sikkerhetshensyn» og krevde at demonstrasjonen skulle finne sted ved en annen park utenfor byen. Nasjonalistene tok deretter saken for retten og fikk til slutt medhold av en føderal dommer til å holde demonstrasjonen som planlagt.