Hjem Historie Dagens historiske Den allierte invasjonen av Island

Den allierte invasjonen av Island

13

HISTORIE Tidlig om morgenen den 10. mai 1940 invaderte Storbritannia Island.

640px-british_polar_bears_iceland_may_1941_a

Island var ved krigsutbruddet en suveren stat som hadde den danske kongen som statsoverhode. Island hadde også erklært seg nøytralt da krigen brøt ut. Etter den tyske okkupasjonen av Danmark i april 1940 erklærte det islandske alltinget at kongen ikke kunne utføre sine plikter som islandsk regent. De opprettet også relasjoner utenlands og søkte erkjennelse for sin selvstendighet.

Storbritannia hadde allerede vist at de ikke brydde seg om de nordiske landenes nøytralitet og selvstendighet da de forsøkte å gå inn i Norge og Sverige. Det samme skulle vise seg i Islands tilfelle. Den britiske flåten senket flere tyske handelsskip som befant seg i islandsk farvann og den britiske regjeringen krevde deretter å få stasjonere tropper på Island, for Islands «beskyttelse». Alltinget nektet å gå med på dette og fortsatte å hevde den islandske nøytraliteten.

Ettersom den britiske posisjonen i Norge ble forringet, besluttet overkommandoen at de skulle ha militærbaser på Island. Ved krigskabinettets møte den 6. mai la Winston Churchill, daværende marineminister, frem en plan for invasjonen av Island. Churchill mente at å fortsette forhandlingene ikke var aktuelt. Han foreslo at man helt enkelt skulle landsette tropper direkte, og etterpå tvinge Island til å samarbeide. Churchills forslag ble vedtatt og igangsatt umiddelbart. Island hadde på dette tidspunktet ikke noe eget militære – kun et fåtall politibetjenter og kystvakt. Den britiske planen gikk ut fra dette og de visste at den islandske evnen til militær motstand var ikke-eksisterende. Den britiske invasjonsstyrken bestod av en bataljon marinesoldater, 750 soldater, hvorav flesteparten var rekrutter som var dårlig trent og hadde dårlig utrustning.

Islandsk politi trener, 1940.
Islandsk politi trener, 1940.

Morgenen den 8. mai 1940 steg soldatene ombord krysserne HMS «Berwick» og HMS «Glasgow», og invasjonsstyrken satt av sted mot målet sitt. Tidlig om morgenen den 10. mai 1940 forankret styrkene utenfor Reykjavik og britene sendte opp et rekognoseringsfly for å undersøke nærområdet. Flyet fløy over byen og ble sett av et stort antall mennesker, blant annet den tyske ambassadøren som raskt tok seg til havnen med kikkert og fikk se invasjonsstyrken.

HMS Brewick.
HMS Brewick.

Noen timer senere oppdaget en islandsk politimann flere britiske fartøy som nærmet seg havnen i Reykjavik, og rapporterte dette til utenriksministeriet. Omtrent klokken 5 om morgenen steg 400 britiske marinesoldater i land i Reykjaviks havn. Soldatene møtte ingen motstand og kunne raskt okkupere posten, telefonstasjonen, radiostasjonen og meteorologistasjonen. Britene hadde også ordre om å innta den tyske ambassaden og ta dets personale til fange.

Den Islandske regjeringen protesterte forgjeves mot det uprovoserte angrepet mot en suveren nasjon. Til slutt ble de islandske politikerne «overtalt» av britiske løfter om lukrative handelsavtaler og andre monetære kompensasjoner for «ulempen» av å bli okkupert, og de aksepterte situasjonen.

En uke etter invasjonen kom flere britiske soldater til Island, og i løpet av kort tid var det over 25 000 britiske soldater stasjonert på øya. I 1941 overtok amerikanske styrker okkupasjonen av Island.

640px-Churchill_troops_Iceland_Aug_1941

640px-SC180293t

Den amerikanske okkupasjonen fortsatte etter krigens slutt. Under den kalde krigen var den amerikanske flybasen ved Keflavik en viktig del av den amerikanske krigsplanen mot Sovjetunionen. Den amerikanske okkupasjonen av Island opphørte i 2006.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
13 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Alexander Nævdal
Alexander Nævdal
5 år siden

Har dei allierte nokon gong hatt respekt for noko som helst, anna en si eiga egosentriske maktsjuke?

Limmy
Limmy
Svar til  Alexander Nævdal
5 år siden

De stoppet det mest effektive drapsmaskineriet i nyere historie. Synes det er bra jeg.

Alexander Nævdal
Alexander Nævdal
Svar til  Limmy
5 år siden

Dei var sjølve det mest effektive drapsmaskineriet i historia.

Limmy
Limmy
Svar til  Alexander Nævdal
5 år siden

Om drapsmaskineriet hadde fortsatt etter tysklands kapitulasjon så hadde det kanskje vert noe i det du sier. Men det er vel en stor forbedring for alle å få slutt på krigen. Og tyskland var vel de som tjente mest på det.

Aktivist
Aktivist
Svar til  Limmy
5 år siden

Hehe, det høres ut som noe pseudo-historikeren Henrik Arnstad kunne sagt.

Norrøn
Norrøn
Svar til  Limmy
5 år siden

Tyskland tjente mest på det? Dummeste jeg har hørt i dag. Det var globalist-bankene med England, USA og resten av de allierte krigsprofitørene som tjente judas penger på krigen. Uansett om jeg vet at du er et troll, så velger jeg å slenge ut en video der selveste Hitler forklarer situasjonen som den var.

Hitler explains him self, talks about Jews, freemason, zionizm:
https://m.youtube.com/watch?v=gEbX7wIydLo

Arier
Arier
Svar til  Limmy
1 år siden

Limmy du er bare en sau og hjernevasket forræder. Tyskerne var de eneste som fulgte internasjonal rett ved behandling av krigsfanger og de var de enste som ikke voldtok, lemlestete og torturerte. Etter andre verdenskrig drepte de allierte 23 millioner tyskere ved hunger, voldtekter, drap, tortur, lemlestelser og andre helt bestialske forbrytelser ved å skjære tyske kvinner i underlivet og av brystene. De mest bestialske forbrytelsene ble begått av jødene i USSR, blant annet Illya Ehrenburg. Selv i Norge voldtok norske «motstandskjempere» norske kvinner. Tyskland henrettet soldater som gjorde seg skyldige i slike forbrytelser. Tyskland var det eneste landet som… Les mer »

Ganz von Selbst
Ganz von Selbst
Svar til  Limmy
3 år siden

limmy slimmy

Nordlys
Nordlys
5 år siden

Det s.k. «British Empire» hadde jo minelagt norske farvann tidlig 1940 og krenket vår sjøgrense, ref. her Altmarkskandalen. De hadde konkrete planer om en invasjon av Norge, men heldigvis kom tyske Wehmacht, Marine og Luftwaffe som en reddende fredsstyrke. Norge ble derigjennom spart for lidelse som en ukkopasjon av den Anglosaksiske slavestaten ville medført.

Boge Myklebrast
Boge Myklebrast
5 år siden

Relations between Allied forces and the population of Iceland.
https://www.lpthe.jussieu.fr/~roehner/oci.pdf

Tor
Tor
Svar til  Boge Myklebrast
5 år siden

Takk for linken. Meget interessant!

Fjell
Fjell
4 år siden

Og en måned tidligere (12. april i Åndalsnes) startet britene forsøket på å innvadere vårt land. En rekke steder videre oppover kysten ble de nærmeste dagene invadert av britene. Håper alle har fått med seg det. De var like lite offisielt invitert som at de tyske styrkene var invitert.

Tidligere hadde britene krenket norsk suverenitet en rekke ganger, bl.a. i Jøssingfjorden i februar 1940.
Alt 9. april fløy britiske militere fly over Oslo.

trackback
3 år siden

[…] 10. mai hadde Storbritannia invadert det nøytrale Island, som da fortsatt tilhørte Danmark, og stasjonert 25 000 soldater der. Den islandske regjeringen […]