Hjem Nyheter Europa Den britiske sentralbanken: «Tøffeste økonomiske utfordring på et kvart århundre»

Den britiske sentralbanken: «Tøffeste økonomiske utfordring på et kvart århundre»

0

ØKONOMI En 40-årig inflasjonsrekord på 9% for april får Bank of England – som har som oppgave å holde nivået igjen ved 2-prosentsstreken – til å varsle om ytterligere renteøkninger.

Foto: Eluveitie (CC BY-SA 3.0)
Bank of England, Threadneedle Street, London

Bank of Englands (BoE) sjefsøkonom Huw Pill oppgav på fredag at landets sentralbank står foran sin tøffeste utfordring siden 1997. I The Guardian varslet han om ytterligere renteøkninger.

Pill sa at inflasjonsoppgangen til en 40-årig rekord på 9% i april har satt ham i en «ytterst ubekvem situasjon», med tanke på at sentralbanken har som oppgave å holde inflasjonen nede rundt to-prosentsstreken.

«Dette er vanskelige tider for mange mennesker, særlig for de mindre bemidlede, som bruker en høyere andel av sin inntekt på energi og mat, hvor de siste prisøkningene har vært mest betydelige» sa sjefsøkonomen og la til:

Nåværende utfordringer er altså en velgjørende påminnelse om viktigheten av prisstabilitet som et anker for bredere økonomisk stabilitet, og en befestning for opprettholdelsen av folks forsørgelse, særlig for de med lavere inntekt.

BoEs sjefsøkonom spådde en økning av inflasjonen til over 10% mot slutten av året.

Samtidig viser opplysninger fra opinionsundersøkelsesforetaket GfK på fredag at konsumentenes tillit i Storbritannia har sunket til det laveste nivået siden de første målingene i 1974. Britiske konsumenters fremtidsutsikter er for eksempel ifølge dataene nå betydelig dystrere enn de var under finanskrisen i 2008.

Tidligere denne måneden advarte BoE om at briter er på mot et «historisk inntektssjokk» ettersom banken forventer fortsatte prisøkninger.

BoE spådde videre at levekostnadskrisen kan sette økonomien i lavkonjunktur senere i år. For å forsøke å forhindre dette har myndigheten økt rentene fire ganger hittil i år, fra det historisk lave nivået på 0,1 % til 1% – det høyeste nivået på 13 år.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg