Hjem Historie Dagens historiske Den første V2-raketten treffer London

Den første V2-raketten treffer London

HISTORIE Den 8. september 1944 slår den første V2-raketten ned i London. V2 ble brukt for å gjengjelde de alliertes terrorbombing av tyske byer.

640px-v2_3

Den 8. september 1944 ble den tyske V2-raketten brukt for første gang. Én rakett ble avfyrt mot Paris og to andre mot London. Den første raketten slo ned i London-forstaden Chiswick og tok livet av 3 personer, skadet 22 og forårsaket omfattende skader i området. 6 hus ble rasert og flere andre skadet.

640px-vonbraun4

V2 var forkortelse for «Vergeltungswaffe 2», som betyr gjengjeldelsesvåpen, og hensikten med raketten var å gjengjelde de alliertes terrorbombing av tyske byer. V2 kunne nå en topphastighet på 5 760 km/t og hadde en hastighet på 2 800 km/t når den traff målet. Den høye hastigheten gjorde det umulig å skyte den ned. Heller ingen advarsel nådde menneskene som befant seg i målområdet før raketten traff, ettersom den fløy med supersonisk hastighet.

640px-v2_5

I begynnelsen hemmeligholdt de britiske myndighetene for sin egen befolkning at det var raketter som hadde truffet London og forsøkte å skylde ødeleggelsen på eksploderende gassledninger. Først etter at tyskerne offentliggjorde det nye våpenet den 8. november erklærte Winston Churchill at London ble angrepet med raketter.

640px-Esquema_de_la_V-2

V2 hadde en rekkevidde på 320 km og bar et stridshode med 1 tonn eksplosiver (amatol). V2-raketten ble avfyrt fra mobile utskytningsramper og ble styrt mot sitt mål med hjelp av et avansert gyro-system. Iløpet av krigen ble totalt 5 200 V2-raketter bygget; de fleste i Mittelwerks underjordiske fabrikk under fjellet Kohnstein. 3 000 V2-raketter ble avfyrt mot allierte mål; de fleste mot London og Antwerpen.

640px-vonbraun1

Wernher von Braun ledet utviklingen av V2; von Braun og hans medarbeideres arbeid med V2-prosjektet vant dessverre ikke krigen for tyskerne, men det hadde en avgjørende betydning for utviklingen av moderne raketter og utforskningen av verdensrommet.