Hjem Historie Dagens historiske Den jødiske kvinnemorderen Harvey Glatman henrettes – med gass

Den jødiske kvinnemorderen Harvey Glatman henrettes – med gass

HISTORIE Den 18. september 1959 ble den jødiske sex-kvele-morderen Harvey Glatman henrettet i gasskammeret i San Quentin State Prison.

Harvey Glatman ble arrestert i Orange County da han lå og brøt med en kvinne ved veikanten nær Santa Ana Freeway. Dette skjedde den 27. oktober 1958. Kvinnen het Lorraine Virgil og de hadde falt ut av Glatmans bil. Da politiet oppdaget dem forsøkte hun å få tak i pistolen som han hadde truet henne med.

Virgil var en modell fra Los Angeles. Glatman utga seg for å være fotograf og hadde lurt henne med å fotografere henne. Han ble tiltalt for voldtektsforsøk og angrep med dødelig våpen. Politiet fant klessnor, et kamera, flere filmruller og en boks med 32-kaliber patroner i bilen hans.

Glatman var tretti år og jobbet som TV-reparatør. Han hadde tidligere blitt dømt for to seksoverfall. Han hadde tilbragt fem år på Sing sing og to år i Colorado State Prison.

Da politiet søkte etter savnede personer som kunne passe Glatmans målgruppe fant de tre potensielle treff. Glatman gikk med på å ta en løgndetektortest. Hans svar indikerte at han var skyldig i tre kvinners forsvinninger. Da operatøren påpekte dette påtok han seg ansvaret for deres død.

Judy Ann Dull.
Judy Ann Dull.

Den første var en modell ved navn Judy Ann Dull som forsvant den 1. august 1957. Siste gang hun ble sett var med en fotograf som kalte seg Johnny Glynn. De forlot hennes leilighet i vestre Hollywood og ble aldri sett igjen. Harvey Glatman passet beskrivelsen av Glynn.

I juli 1957 hadde Glatman sett en avisannonse som tilbød fotomodeller mot timebetaling. Han fikk kontakt med Judy Dull og hun gikk med på en to timers sesjon. Glatman hentet henne og kjørte hjem til seg i Hollywood. Han sa at han ville selge bilder av henne kneblet.

Glatman truet henne med pistol og voldtok henne. Rundt halv elleve om kvelden førte han henne ut til bilen og kjørte ut i ørkenen. Der la han henne på magen i sanden. Han bandt Dulls føtter sammen ved anklene og bandt den andre enden av tauet til halsen hennes. Deretter trampet han på ryggen hennes og dro i midten av tauet til hun ble kvalt.

I mars 1958 fikk Glatman medlemskap i en klubb med kontaktformidling for enslige. Derigjennom avtalte han treff med Shirley Ann Bridgeford på lørdagskvelden 8. mars. Hun forlot huset i San Fernando Valley med ham for å deretter forsvinne for godt.

Hennes familie så Glatman da hun ble hentet. Hun gikk med på å reise et stykke i stedet for å gå på kino. Han truet henne med pistol, tvang henne inn i baksetet og voldtok henne. Han bandt hendene hennes og kjørte inn på en mørk vei gjennom ørkenen hvor han parkerte. Glatman kvalte henne på samme måte som han gjorde med Judy Dull.

Den tredje kvinnen som Glatman bortførte var en modell som het Ruth Mercado. Glatman kom til hennes studio den 20. juli samme år og truet henne med pistol. Han kjørte henne ut i ørkenen og gikk til vei på samme måte med henne som med sine andre ofre.

Glatman kan ha vært den som drepte forfatteren James Ellroys mor. Hun het Geneva Hilliker og ble funnet kvalt i Los Angeles-forstaden El Monte 22. juni 1958 – altså drøyt fem måneder før Glatman ble arrestert. Han nektet dog for å ha drept henne. Han sa at han ikke visste hvor El Monte var og han påsto at han ikke hadde drept noen rødhåret kvinne.

Glatman, som ble født i en jødisk familie 10. desember 1927 i New York, ble til slutt henrettet i San Quentin State Prisons gasskammer den 18. september 1959. Han virker å ha akseptert sin skjebne. Hans kommentar til dødsdommen skal ha vært: «It is better this way».

Kilde:
Ellroy, James. (2010). «My dark places». Windmill books.