Hjem Nyheter Den katolske kirken i Polen nekter å gi erstatning for overgrep

Den katolske kirken i Polen nekter å gi erstatning for overgrep

POLEN 382 polske prester har forgrepet seg på 625 mindreårige – bare siden 1990. Kirken beklager, men vil ikke utbetale noen kompensasjon. Samtidig finnes det bevis for at biskoper har drevet med omfattende mørklegging.

Det er første gang noen sinne som den katolske kirken i Polen offentliggjør tall om antallet pedofiliofre i kirken. De har tidligere innrømmet at det har forekommet overgrep på barn og at det har vært gjerningsmenn blant kirkens prester og ordensfolk, men aldri avslørt det enorme omfanget.

I følge statistikken som nå har blitt offentliggjort av de polske biskopene har 382 prester/ordinerte forgrepet seg på sammenlagt 625 mindreårige de siste tretti årene. 198 av disse gjerningsmennene forgrep seg på barn under 15 år. 280 valgte ofre i alderen 15 til 18 år. Tallene viser antallet overgrep fra 1990 frem til juni 2018.

– Vi føler smerte, skam og skyld over at situasjoner som disse har funnet sted, sa erkebiskop Wojciech Polak i forbindelse med at rapporten ble offentlig.

Selv om flere overgripere har blitt straffeforfulgt av kirkens domstoler har den polske kirken konsekvent nektet å kompensere ofrene økonomisk, noe som den katolske kirken i flere andre land har gjort. De polske biskopene har også hittil nektet å be om forlatelse for sine handlinger når de har drevet med omfattende mørklegging av overgrepene.

Stiftelsen «Vær ikke redd», som kartlegger overgrep og mørklegging i kirken, overleverte under toppmøtet i Vatikanet nylig en liste til paven med navnene på 24 polske biskoper som beviselig har tystet ned overgrep og ignorert ofrene. Blant disse 24 finnes flere i kirkens absolutte toppsjikt.