Hjem Nyheter Norge Den norske stat sløste bort 500 millioner på somalisk demokrati

Den norske stat sløste bort 500 millioner på somalisk demokrati

NORGE I perioden 2012–2015 har den norske stat brukt 500 millioner kroner på såkalt demokratisering av Somalia gjennom det mislykkede prosjektet «Visjon 2016».

Somalia.
Somalia.

Siden det siste presidentvalget i Somalia i 2012 har Norge gitt bort totalt 1,6 milliarder kroner til landet og i løpet av perioden 2012–2015 ble det brukt 500 millioner kroner for å «demokratisere» landet. Til tross for den påkostede hjelpeinnsatsen har altså demokratiet i landet uteblitt og korrupsjonen er økende, skriver Aftenposten.

Prosjektet ble kalt «Visjon 2016» og idéen var å hjelpe til å utvikle demokrati i Somalia, men planen har mislyktes på alle punkter. Den hadde tre hovedmål og feilet med alle.

«Én mann, én stemme», var det første punktet. Planen var at millioner av somaliere skulle stemme i presidentvalget, men istedet ble det opp til 329 personer å avgjøre hvem som skal bli landets neste president. Det eneste som har skjedd siden 2012-valget er at prisen på en plass i det korrupte parlamentet har gått opp. I motsetning til tidligere må du kanskje nå betale mellom 40 000 og 160 000 kroner for et sete i parlamentet, skriver avisen.

Punkt to var at landet skulle få ny grunnlov, men dette har ennå ikke blitt realisert.

Det tredje punktet var at landet skulle etablere en føderal stat, men deler av landet fortsetter å være uavhengig.

Det norske utenriksdepartementet på sin side er derimot svært fornøyd med sin prestasjon:

— Den politiske prosessen har vært fredelig og inkluderende, og antallet kvinnelige velgere gått opp 12–24 prosent, skriver de i en e-post til Aftenposten.

Kilde:
Norge har brukt en halv milliard på bedre styresett i Somalia siden sist presidentvalg