Hjem Historie Dagens historiske Den russiske konstitusjonskrisen av 1993

Den russiske konstitusjonskrisen av 1993

HISTORIE Frihetskamp presenterer her en Youtubefilm for dere som ikke husker hvor nær Russland var å få en «nasjonalsosialistisk» regjering i oktober 1993.

640px-4oktober1993

Bakgrunnen for krisen var at det russiske parlamentet under ledelse av den nasjonalistiske krigshelten Alexander Rutskoi hadde avsatt den korrupte, forfyllede sionistlakeien Boris Jeltsin. Jeltsin hadde svart med å oppløse det folkevalgte parlamentet.

RNEs symbol.
RNEs symbol.

Den 3. oktober bevæpnet parlamentet seg og begge sider forsøkte å ta kontroll over strategiske punkter i Moskva. Det ble blant annet utkjempet harde kamper i TV-huset da russiske nasjonalister under ledelse av «den svarte general» Albert Makashov forsøkte å storme bygningen.

Det nasjonalsosialistiske Russisk Nasjonal Enighet (RNE) fikk i oppgave å forsvare det russiske parlamentet og lederen for partiet, Alexander Barkashov, ble minister i Rutskois regjering.

Jeltsin-lojale styrker omringet parlamentet, men demonstranter klarte å bryte igjennom. Kamper utbrøt rundt omkring i Moskva og skarpskyttere herjet. Til slutt fikk Jeltsin støtte av deler av hæren som den 4. oktober skøyt mot parlamentet med stridsvogner og angrepshelikoptre. Mange sivile ble drept av Jeltsins håndtlangere.

1 minutt og 30 sekunder inn i filmen kan man se hvordan soldater forsøker å ta seg inn i parlamentsbygningen ved å ramme veggen med lastebilder. Bevæpnede RNE-medlemmer driver dem bort. Lederen for RNE, Barkashov, kan i samme sekvens ses i svart frakk bevæpnet med automatgevær.

Naturligvis hylles Jeltsins grusomheter av samtlige medier og politikere i vesten.

https://youtu.be/xsvIHrUU7e8

640px-4oktober1993-2

640px-4oktober1993-3

640px-4oktober1993-4