Hjem Nyheter Norden Den siste finske SS-mannen har forlatt rekkene

Den siste finske SS-mannen har forlatt rekkene

FINLAND Den siste av de finske frivillige til Waffen-SS har gått bort. Sakari Lahtinen ble 99 år gammel og gikk bort 12. oktober.

Finske soldater og tyske Waffen-SS-frivillige i Karelen, 1941. Foto: Julius JääskeläinenCC BY 2.0, via Wikimedia Commons.

På torsdag mottok vi en forsinket kondolansemelding. Sakari Lahtinen, den siste gjenlevende av de finske SS-frivillige gikk bort i sitt hjem i finske Haapamäki den 12. oktober. Lahtinen ble født 29. september 1923 og ble 99 år gammel. Lahtinen fikk i det tyske spesialforbandet graden SS-Rottenführer (tilsvarende korporal) og i den finske hæren avanserte han til undersersjant.

Han vervet seg i 1941 uten tidligere militær utdannelse og fikk ifølge Suomen Sotilas [Finlands soldater på norsk, red. anm.] i Wien «ytterlige utdannelse» på seks måneder for å deretter bli sendt til østfronten ved årsskiftet 1941–1942. Lahtinen skal ifølge dokumentene har vært skarpskytter. I 1943 ble han sendt hjem etter to års tjenestegjøring med utallige kamper med retretter helt fra Ukrainas sletter til fjellene i Kaukasus.

Da Lahtinen gikk inn i kampen mot bolsjevismen på hjemmeplan ble han plassert i det 20. artillerikompaniet. Hans bedrifter i den finske fortsettelseskrigen finnes det dessverre lite opplysninger om. Det er dog klart at han var en dyktig soldat også på disse slagfeltene, ettersom han kom fra den tyske hæren med en mannskapsgrad for å i den finske hæren oppnå offisersgrad.

Sakari Lahtinen jobbet i det sivile som konduktør og fikk etter krigen tre barn.

Totalt 1 400 finske menn vervet seg til Waffen-SS. De fleste i forband tilhørende SS Division Wiking. De finske SS-soldatenes bedrifter i kamp ble blant annet rost av Heinrich Himmler med ordene: «Der en finsk SS-mann befant seg, ble fienden alltid beseiret».