Hjem Historie Dagens historiske Den tyske marinens første seier

Den tyske marinens første seier

HISTORIE Den 17. september 1939 vant Den tyske marinen sin første seier mot Royal Navy da ubåten U-29 sank det britiske hangarskipet HMS «Courageous».

Tysk type VIIA ubåt.
Tysk type VIIA ubåt.

Den 15. september oppdaget en tysk ubåt skipskonvoier utenfor kysten av Irland. Ubåten rapporterte raskt sin oppdagelse til admiral Karl Dönitz. Admiral Dönitz beordret umiddelbart forsterkninger, og den 17. september ankom Kapteinløytnant Otto Schuhart jaktområdet. Ubåten, en type VIIA, var på sin første krigspatruljering. Tidligere, i krigens første uker, hadde de senket tre handelsskip på sammenlagt 19 405 tonn.

Kvelden den 17. september oppdaget kaptein Schuhart et Swordfish-torpedofly i periskopet. Schuhart forsto umiddelbart at det var et hangarskip i nærheten og det tok ikke lang tid før han oppdaget røyk i horisonten; målet var i sikte. Besetningen på U-29 inntok sine stridsposisjoner og gjorde seg klare til kamp.

Kapteinløytnant Otto Schuhart.
Kapteinløytnant Otto Schuhart.

Hangarskip HMS «Courageous», en ombygd krysser fra første verdenskrig, var i området for å bekjempe fiendtlige ubåter. I patruljen var det i tillegg til HMS «Courageous» fire jagere. To av disse jagerne hadde nylig blitt sendt av sted mot tyske ubåter som hadde torpedert handelsskip i nærheten. HMS «Courageous» hadde også flere fly i luften for å lete etter fiendtlige ubåter.

Da kaptein Schuhart nærmet seg den fiendtlige styrken så han til sin skuffelse at det var for mye aktivitet rundt det britiske hangarskipet. Fly i luften og jagere i nærheten betydde en nesten sikker død hvis han skulle åpne ild. Kapteinen skrev i sin loggbok:

På denne tiden så det ut som et håpløst angrep. Takket være flyene kunne jeg ikke gå til overflaten og min fart under overflaten var mindre enn 8 knop, mens hangarskipet kunne gjøre 26 knop. I vår trening lærte vi å alltid holde oss nær målet og det var akkurat hva jeg gjorde.

I over en og en halv time fulgte kaptein Schuhart fienden. Sakte men sikkert havnet U-29 akterut. I mellomtiden hadde de britiske flyene landet for å tanke. Etter en nesten to timer lang jakt snudde lykken for kaptein Schuhart; det britiske hangarskipet snudde tvert om – de manøvrerte skipet mot vinden for å sende opp flyene. Etter 10 minutter var U-29 i posisjon for å gi ild. Kaptein Schuhart beordret ild og tre torpedoer ble avfyrt mot målet.

Kaptein Schuhart beordret like etter å dykke for å unngå det forventede angrepet fra de eskorterende jagerne. På 50 meters dyp hørte og kjente besetningen torpedoene eksplodere. To av torpedoene traff HMS «Courageous» på babord side. Skipet kantret raskt og begynte å synke.

HMS «Courageous» synker.
HMS «Courageous» synker.

De britiske jagerne nærmet seg raskt U-29, og iløpet av noen minutter begynte synkebomber å eksplodere i nærheten. Etter en flere timers lang katt og mus-lek med de britiske jagerne sluttet plutselig eksplosjonene rundt dem. De britiske jagerne hadde gått tom for ammunisjon og satt kursen hjem. U-29 hadde klart seg. Da de britiske jagerne hadde forlatt området steg kaptein Schuhart til overflaten og sendte en beskjed til hovedkvarteret: «HMS «Courageous» senket, returnerer hjem.»