Hjem Nyheter Derfor går Representantenes hus videre med riksrett mot Joe Biden

Derfor går Representantenes hus videre med riksrett mot Joe Biden

USA Onsdag stemte 221 medlemmer av Representantenes hus for å formalisere riksrettsprosessen mot president Joe Biden. Alle republikanerne i Representantenes hus støttet forslaget, mens demokratene stemte nei.

Hunter Biden omfavner sin far Joe Biden og sin mor Jill Biden. Foto: Chairman of the Joint Chiefs of Staff 210120-D-WD757-2097 (CC BY 2.0).

Siden Republikanerne fikk flertall i Representantenes hus i 2020, har republikanerne i Representantenes hus forberedt seg på riksrettssak mot president Joe Biden. Bakgrunnen er de mange avsløringene som tyder på at Joe og sønnen Hunter Biden brukte farens politiske posisjon til å oppnå fordeler i næringslivet i Kina og Ukraina.

Selv om det antas at republikanerne mangler avgjørende bevis, er det sterke indisier. De har blant annet sporet transaksjoner som gikk fra et kinesisk selskap CEFC og gjennom en rekke kinesiske og amerikanske selskaper knyttet til Biden-familien, til endelig å lande på Bidens private bankkonto i 2016, mens han var visepresident for Barack Obama.

En mail funnet på Hunter Bidens berømte laptop sier at «The Big Guy» vil motta 10 prosent av inntektene fra en investering på 10 millioner dollar som Hunter og onkelen gjorde med CEFC. Ifølge republikanerne er det forstått at «den store mannen» refererer til visepresident Biden.

I en WhatsApp-melding fra 30. juli 2017 skriver Hunter Biden til CEFC-sjef Raymond Zhao:

Jeg sitter her med min far, og vi vil gjerne forstå hvorfor løftet ikke har blitt oppfylt. Jeg er veldig bekymret for at styrelederen enten har ombestemt seg eller brutt avtalen uten å informere meg, eller at han ikke er klar over løftene og forsikringene som er gitt, men som ikke er oppfylt. Si til direktøren at jeg ønsker å løse dette før det blir kaotisk. Og med «» mener jeg i kveld.

Dagen etter svarer Zhao at CEFC er «villig til å samarbeide med familien» Biden, og en drøy måned senere mottok Joe Biden sine 40 000 dollar. Ifølge den republikanske representanten James Comer, som har ledet etterforskningen, er dette bevis på at «utpressingen var vellykket» og at den aktuelle transaksjonen er en del av bestikkelsespengene.

Tidligere forretningspartnere vitner om Joe Bidens korrupsjon i Ukraina

Hunter Bidens forretningspartner Devon Archer har også vitnet om at Hunter fikk en posisjon i styret, i det ukrainske energiselskapet Burisma, mot et løfte om innflytelse over daværende visepresident Joe Biden. Det er også rapporter som tyder på at Joe Biden skrøt av hvordan han i 2015 tvang den ukrainske regjeringen til å sparke en aktor som ledet en korrupsjonsetterforskning mot Burisma.

I løpet av sin tid som styremedlem i Burisma mottok Hunter Biden en «lønn» på svimlende 83 333 dollar i måneden fra selskapet.

Da Joe Biden forlot stillingen som visepresident i 2017, ble Hunter Bidens kompensasjon betydelig redusert i flere omganger og deretter trukket helt tilbake i 2019 når han trakk seg fra styret, slik at «arbeidet» ikke skulle påvirke farens presidentkampanje.

Avfeier riksrettsprosessen som «politisk teater»

Joe Biden selv har på det sterkeste benektet enhver befatning med sønnens affærer, selv om Hunters laptop inneholder e-poster der det ser ut til at han arrangerer møter mellom sine forretningspartnere og faren. Devon Archer har også vitnet om at Joe Biden spiste middag med Hunters forretningspartnere ved flere anledninger.

Det hvite hus har også nektet å delta i etterforskningen til Representantenes hus, noe de nå kan bli tvunget til å gjøre da 221 medlemmer av Representantenes hus onsdag stemte for å formalisere riksrettsprosessen. Lovforslaget, introdusert av talsmannen Mike Johnson, fikk enstemmig støtte blant republikanerne, mens alle demokrater stemte mot, bortsett fra én som avsto fra å stemme.

Mike Johnson understreket at prosessen bare er på etterforskningsstadiet så langt.

– Vi kommer ikke til å forhåndsdømme utfallet av dette, for det kan vi ikke. Dette er ikke et spørsmål om politisk kalkulasjon. Vi følger loven, og vi er det laget som står bak rettsprinsippene, sa talsmannen.

Joe Biden var imidlertid ikke fornøyd med onsdagens avstemning, som han avfeier som «politisk teater».

– I stedet for å gjøre jobben sin, velger de å kaste bort tid på grunnløst politisk teater som selv republikanere i Kongressen innrømmer ikke støttes av fakta, sier presidenten i en uttalelse.

Hunter Biden nekter å la seg avhøre bak lukkede dører

Hunter Biden har fått frist til å møte til høringer bak lukkede dører i Kongressen, noe han så langt har sagt at han vil avvise da han krever at høringen offentliggjøres.

– Jeg er her for å sørge for at husets illegitime etterforskning av familien min ikke fortsetter å bruke feilaktige fremstillinger, manipulerte bevis og løgner, sa Hunter Biden utenfor Capitol på onsdag.

Republikanerne har indikert at de ikke ønsker å tillate demokratene å gjøre høringen til et politisk og medialt sirkus, og at de har til hensikt å stille spørsmål om nasjonal sikkerhet, hvilket er grunn til å ønske en lukket høring.