Hjem Historie Dagens historiske Det brutale dobbeltdrapet på Channon og Christopher

Det brutale dobbeltdrapet på Channon og Christopher

HISTORIE Den 6. januar 2007 ble Channon Christian og Christopher Newsom kidnappet, voldtatt og torturert til døde av en svart gjeng. Den uvanlig brutale illgjerningen ble senere nedtystet av massemedia.

Channon Christian og Christopher Newsom.
Channon Christian og Christopher Newsom.

Rasistiske illgjerninger mot hvite nevnes ytterst sjeldent i massemedia ettersom de ikke svarer til forestillingen om hvite som konstante undertrykkere av andre raser. Da paret Channon Christian og Christopher Newsom ble utsatt for et uvanlig brutalt dobbeltdrap i 2007 ble dette såvidt nevnt i Norsk media, mens det i USA, hvor illgjerningen fant sted, ble tystet ned slik at vanlige mennesker begynte å reagere på mørkleggingen.

Kvelden den 6. januar 2007 forlot Channon Christian (21) og Christopher Newsom (23) en leilighet i Knoxville, Tennessee, for å dra til en venn. På parkeringsplassen ventet en gjeng bestående av fem svarte personer i alderen 18–25 år. Channon og Christopher ble kidnappet og med våpen ført bort med deres egen bil til en leilighet to kvartaler unna.

Bilen ble funnet etter to dager av Channons foreldre og på den tredje dagen, den 9. januar, kom politiet til leiligheten hvor de fant en død Channon, brutalt mishandlet, gruppevoldtatt og dumpet i en søppelkasse. Christopher ble funnet skutt, naken fra livet og ned, bundet og brent til døde ved et nærliggende jernbanespor.

640px-channon-christian-trash-can

Channon og Christopher døde etter mange timers voldtekt og tortur. Ifølge rettsmedisineren ved Knox County ble Christopher voldtatt med et objekt og deretter voldtatt av en person. Mens dette skjedde var han bundet og kneblet. Han ble deretter sluppet løs før han ble skutt i bakhodet, nakken, ryggen og satt fyr på.

Enda verre gikk det for Channon som døde som et resultat av kvelning etter å ha utstått brutal mishandling og sextortur. I flere timer ble hun voldtatt av fire negre: vaginalt, analt og oralt; hun ble også brutalisert («savaged») med et objekt. Skadene i underliv og anal var omfattende og forårsaket blødninger. Mens hun var i live ble kroppen hennes skrubbet med blekemiddel som samtidig ble helt ned i halsen hennes.

Da gjengen var ferdig med henne ble hun bundet med gardiner og laken før ansiktet hennes ble dekket med fem søppelposer til hun til slutt ble dumpet i en søppelkasse med laken over seg. Rettsmedisineren mente at Channon da fortsatt var i live, men at hun ble kvalt til døde og endte sitt liv i søppelkassen.

De fem personene ble dømt for voldtekt, drap, kidnapping og ran, alternativt medvirking til dette, til to mangeårige fengselsstraffer, to livstidsstraffer samt én dødsstraff.

640px-KNOXVILLE-NEGRO-KILLERS

Hvorfor det brutale dobbeltdrapet overhode skjedde er «uklart» og motivet påstås å opprinnelig ha vært å bare stjele bilen. Derimot menes det være desto mer klart at det ikke er snakk om hatkriminalitet. «Det finnes absolutt ingen bevis for hatkriminalitet», mente John Gill, rådgiver til Knox Countys distriktsadvokat. Media repeterte dette sitatet i lang tid fremover.

Massemedia fikk snart massiv kritikk for at de tystet ned det brutale dobbeltdrapet. Ifølge KnoxNews var det bare lokale medier i Knoxville og nyhetsbyrået AP som regelmessig dekket hendelsen, mens det fikk «liten oppmerksomhet i andre medier».

Spørsmål av denne typen forekom flittig i tiden da media tystet ned hendelsen. Media kontret med påstanden om at «rasistiske» krefter «utnyttet» drapet.
Spørsmål av denne typen forekom flittig i tiden da media tystet ned hendelsen. Media kontret med påstanden om at «rasistiske» krefter «utnyttet» drapet.

At hendelsen knapt ble belyst i media overhode fikk mennesker til å rase på blogger og sosiale medier. Country-sangeren Charlie Daniels spurte på sin hjemmeside hvorfor han knapt hadde hørt noe om hendelsen i sin hjemby Nashville, som ligger bare 24 mil fra Knoxville. Han skrev: «På den tiden var det sannsynligvis ikke fem hendelser i landet som kan ha vært viktigere enn dette. Det er helt urimelig for minnet til disse unge menneskene å ikke informere folk om hva som hendte med dem.»

Glenn Reynolds, jusprofessor ved University of Tennessee, sa til lokale medier at amerikansk media har en «mal» for hvordan de skal rapportere om «white-on-black crime», men ikke ved omvendte tilfeller. Han konstaterte: «Jeg tror at det ville fått stor nasjonal oppmerksomhet raskere hvis det hadde vært et svart par som hadde blitt kidnappet og drept av fem hvite mennesker.»

Kilder:
Critics say news media ignoring Knoxville couple slaying
Is political correctness to blame for lack of coverage over horrific black-on-white killings in America’s Deep South?
Channon Christian and Christopher Newsom will not be forgotten