Hjem Nyheter Det hvite hus benekter folkemord i Gaza

Det hvite hus benekter folkemord i Gaza

HOLOCAUSTBENEKTELSE John Kirby, talsperson for Det hvite hus, benektet i en pressemelding på mandag at Israel bedriver folkemord på palestinerne i Gaza.

Drepte barn i Gazastripen, 2014. Foto: Ammflazen via flickr.com, (CC BY-NC-SA 2.0 DEED).

På spørsmål om USAs president, kalt «Folkemord Joe», sin støtte til Israels militærkampanje i Gaza gikk John Kirby, talsperson for Det hvite hus, fullstendig på defensiven og hevdet at det ikke forekommer noe folkemord på palestinerne i Gaza, og at ordet folkemord «blir kastet rundt på en ganske upassende måte». Kirby anklaget deretter Hamas for å være de som står bak folkemord, til tross for at Redd Barna tidligere har varslet om at Israel har drept flere barn på bare tre uker, enn det årlige dødstallet for barn drept i konfliktsoner over hele verden de siste fire årene, med andre ord over hundre ganger flere barn enn Hamas, samt det faktum at Israel ved sin illegale opprettelse i 1948 stadig har ført militære offensiver mot palestinerne og okkupert nye landområder.

Israel prøver ikke å feie det palestinske folket av kartet. Israel prøver ikke å feie Gaza av kartet. Israel prøver å forsvare seg mot en folkemordstrussel, påstod Kirby under pressemeldingen.

Ingen folkemord?

I etterkant av Israels nådeløse krav om at 1,1 millioner palestinere må evakuere det nordlige Gaza innen 24 timer, påstod Israels president Isaac Herzog at det ikke finnes noen sivile i Gaza, og mandag 30. oktober uttalte israelske embetsmenn, i samtaler med den amerikanske regjeringen, at «massedødsfall av sivile i Gaza» er en akseptabel pris.

– Denne evakueringsordren er det som i Genèvekonvensjonen omtales som tvungen relokalisering av hele folkegrupper, noe som er en krigsforbrytelse. Man kan ikke be 500 000 barn og 500 000 sivile flykte for livet innen 24 timer – det er en krigsforbrytelse, uttalte Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen til VG.

FNs Folkemordkonvensjonen av 1948 definerer folkemord følgende:

  • å drepe medlemmer av gruppen
  • å forårsake alvorlig legemlig eller sjelelig skade på medlemmer av gruppen
  • bevisst å la gruppen utsettes for levevilkår som tar sikte på å bevirke dens fysiske ødeleggelse helt eller delvis
  • å påtvinge tiltak som tar sikte på å forhindre fødsler innen gruppen
  • med makt å overføre barn fra gruppen til en annen gruppe

I et intervju på israelsk radio, søndag den 5. november, foreslo den israelske ministeren for Jerusalem-saker og kulturarv, Amichai Eliyahu, (tilhørende det ekstreme sionistiske partiet «Jødisk makt») å atombombe Gaza som et «alternativ», til tross for at Israel tidligere har benektet å inneha atomvåpen, bortsett fra da Israels statsminister Benjamin Netanyahu forsnakket seg under et kabinettmøte i 2020.

«Elimineringen av Israels ansvar for liv i Gaza» ble den 20. oktober presentert i en tre-trinnsplan for Gazas fremtid, av den jødiske okkupasjonsmaktens forsvarsminister Yoav Gallant, og lørdag den 18. november avviste Israels statsminister umiddelbart og ettertrykkelig et forslag om å «gi tilbake kontrollen over Gaza til de palestinske myndighetene (PA) når Hamas er fjernet og utslettet».

Til tross for all den avsky og kritikk Israel har mottatt verden over fortsatte okkupasjonsmakten likevel sin folkemordskampanje mot palestinerne og trosset FNs resolusjon om umiddelbar og vedvarende våpenhvile. Da dødstallene over sivile nådde sine nye høyder og kritikken stormet som mest bedyret okkupasjonsmakten sin uskyld ved å presentere usannheter og en «det er synd på oss»-retorikk.

Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch har krevd at Den internasjonale straffedomstolen i Haag og FNs «uavhengige internasjonale kommisjon for etterforskning av det okkuperte palestinske territoriet» skal etterforske Israel for krigsforbrytelser. Om Israel blir dømt gjenstår å se.