Hjem Nyheter Norge Diskriminerende å søke etter norske medarbeidere

Diskriminerende å søke etter norske medarbeidere

 «DISKRIMINERING»  Likestillings- og diskrimineringsombudet raser etter at en barnehage hadde frekkheten til å ønske seg norske medarbeidere. Hevder samtidig at det ikke finnes noen norske.

Illustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto

Montesorribarnehagen på Holmenkollen i Oslo satte nylig inn en annonse på NAVs hjemmeside hvor de utlyste to ledige stillinger som assistenter ved barnehagen. Uthevet i svart – stod barnehagens ønske om at søkerne måtte være norske.

Kriminelt å søke etter norske medarbeidere – for de finnes ikke
Sunniva Ørstavik, likestillings- og diskrimineringsombud, mener det er diskriminerende og kriminelt av barnehagen å ønske å ansette norske medarbeidere i Norge.

– Det er soleklart at annonsen, slik den står her, bryter diskrimineringsloven. Det er ikke lov til å stille krav om at man må være norsk for å få en jobb, uttaler Ørstavik til NRK.

Sunniva Ørstavik (Foto: LDO).
Sunniva Ørstavik (Foto: LDO).

Ørstavik selv har ingen problemer med å diskriminere mot nordmenn, da hun stiller spørsmål ved om det i det hele tatt finnes noen etnisk norsk folkegruppe – noe som for øvrig ville gjort teksten i stillingsannonsen til et ikke-problem. Ifølge Ørstavik så blir man norskere jo flinkere man er i det norske språk.

– Jeg har kolleger som ikke ville kalt seg norske, men som hadde bedre norskkarakterer på skolen enn meg.

Alle beklager – så klart

Christian Ulstad, daglig leder ved Montesorribarnehagene A/S, mener det må ha vært et uhell som gjorde at annonsen kom på trykk og hevder det hele ble feilformulert. Ifølge Ulstad så trenger de ansatte «høy kompetanse av norsk» og avviser at de skulle hatt noen form for «rasistisk» ansettelsespolitikk ved å påpeke at de har ansatte med flere ulike nasjonaliteter.

Også NAV beklager at annonsen ble publisert. Jørn Torbergsen, direktør for NAVs kontaktsenter, hevder til NRK at årsaken må være at det har «skjedd en glipp».

Kilde:
Oslo-barnehage: «Personene som søker må være norske»