Hjem Nyheter Norge Dødelig narkotikum oppdaget i Nordland

Dødelig narkotikum oppdaget i Nordland

VESTERÅLEN Politiet har tatt beslag i tabletter som inneholder et farlig narkotisk stoff.

Tabletter med utseende som dette, feilmerket som 30 mg oksykodon, er konfiskert av Nordland politidistrikt. Foto: Politiet i Kansas City.

Politiet har gjort funn av tabletter som inneholder det ulovlige syntetiske opioidet metonitazen, som de frykter er i omløp i Vesterålen.

Stoffet er 1 000 ganger mer potent enn morfin når det injiseres, og har ført til flere dødsfall i Norge. Politiet advarer om at tabletter som selges ulovlig kan inneholde et annet stoff enn hva kunden tror han eller hun har kjøpt, og at mengden virkestoff i hver tablett kan variere. En enkelt tablett kan potensielt være livsfarlig. Den aktuelle typen tabletter er en av mange falske legemiddelprodukter som foregis å være oksykodon, adderall, xanax eller annet på det illegale markedet, og kan være vanskelige for et utrent øye å skille utseendemessig fra autentiske tabletter.

Det er farlig å komme i kontakt med stoffet, og analyseteknikere må ha på seg flere lag med verneutstyr når de håndterer beslag, som av sikkerhetshensyn normalt låses inne i egne skap.

Stoffet opptrer som en agonist for μ-opioidreseptorer i sentralnervesystemet, og forårsaker blant annet eufori, langsom hjerterytme, hypotermi og pustestans. Symptomer på overdose er slapphet, trøtthet, forvirring, kvalme, brekninger, koma og død. Stoffet er aldri blitt godkjent til medisinsk bruk, ettersom det er giftig selv i svært små doser.

Foruten i tabletter er stoffet også funnet i kapsler, i pulverform og i øye- og nesesprayflasker. I fjor gjorde politiet 14 metonitzenbeslag, og i 2022 ble det gjort fire beslag. Stoffet ble i fjor oppført på listen over ulovlige stoffer omfattet av narkotikaforskriften § 5.