Hjem Nyheter Dommen: Trump skyldig på alle punkter

Dommen: Trump skyldig på alle punkter

USA Natt til fredag norsk tid kunngjorde en jury i New York at Donald Trump er skyldig i 34 regnskapslovbrudd. Etterpå kalte Trump rettssaken rigget og gjennomført av en korrupt dommer.

USAs ryddige president Donald Trump.
Foto: rawpixel.com / National Archives and Records Administration

Rettssaken mot de såkalte hysjpengene som USAs tidligere president Donald Trump var tiltalt for å ha betalt i forbindelse med valgkampen i 2016, kulminerte i går kveld med at juryen kunngjorde sin avgjørelse i skyldspørsmålet. Trump er dømt på alle 34 punkter og risikerer nå fire års fengsel.

Påtalemyndigheten har blitt ledet av en George Soros-sponset aktor i New York ved navn Alvin Bragg, som under valgkampen hadde som sitt viktigste valgkampløfte å «sette Trump i fengsel». Rettssaken ble også ledet av en annen demokrat, nemlig dommer Juan Merchan, som ble avslørt for å ha donert penger til Trumps erkerival Joe Biden og til en organisasjon kalt «Stop republicans». Selv om dommere ikke har lov til å gi politiske donasjoner i USA, fikk Merchan lov til å fortsette fordi beløpet ble ansett som så lavt.

Aktors stjernevitne under rettssaken var Trumps tidligere advokat, jøden Michael Cohen. Han er tidligere dømt for å ha betalt penger til blant andre den tidligere pornostjernen Stormy Daniels for å holde munn om sitt tidligere forhold til Trump.

Rettssaken har blitt beskyldt for å ha vært politisk og for å ha hvilt på et svakt grunnlag. Kritikere har blant annet pekt på at det kan stilles spørsmål ved Cohens troverdighet, og at det faktisk ikke finnes direkte bevis for at Trump ville ha visst om advokatens transaksjoner.

Det kanskje mest oppsiktsvekkende er at tiltalen er full av en rekke juridiske teknikaliteter, som normalt ville ha forhindret at saken i det hele tatt ble tatt til retten. Blant annet har regnskapsbruddene og bruddene på valgkampfinansieringslovene som aktor må bevise at Trump er skyldig i for i det hele tatt å straffeforfølge ham for de mer alvorlige forbrytelsene, en foreldelsesfrist på to år.

Merchan skal avgjøre hvilken straff Trump skal få 11. juli, men under en pressekonferanse etter juryens dom sa ekspresidenten at den virkelige dommen vil komme i november, når det amerikanske presidentvalget avholdes.

– Det var en rigget rettssak av en dommer som var korrupt, sa Trump og fortsatte:

– Det var en rigget rettssak, en skam. De ga oss ikke en rettferdig sjanse. Vi var på fem–seks prosent [sjanse til å vinne] i dette distriktet, i dette området.