Hjem Nyheter Norden Dømt for å ha kalt Ikea-morderen neger på Facebook

Dømt for å ha kalt Ikea-morderen neger på Facebook

SVERIGE En 47-åring er dømt for «hets mot folkegruppe» etter å ha omtalt Ikea-drapsdømte Abraham Ukbagabir som neger på Facebook.

En 47-åring fra Boden i Sverige er nylig dømt for et Facebook-innlegg hvor han oppfordrer til drap på Abraham Ukbagabir, som i 2015 etter å ha fått avslag på asyl drepte to personer med kniv på Ikea i Västerås for å vise at han følte seg urettferdig behandlet. Mannen er dog ikke dømt for oppfordringen til drap, men for å ha opplyst om at Ukbagabir er neger, hvilket ifølge Luleå tingrett kvalifiserer til dom for «hets mot folkegruppe».

Den 16. januar i år skrev 47-åringen følgende: «Han skal jo drepes, ikke skades. Hvor vanskelig kan det være å knekke nakken på negeren?»

På bakgrunn av dette besluttet aktor Rickard Finnberg å reise tiltale for rasisme og ærekrenkelse, og krevde også at mannen skulle betale morderen 10 000 kroner i erstatning. Ukbagabir, på sin side, forklarer at han ikke bryr seg om innlegget og ikke ønsker erstatning.

Likevel valgte tingretten å dømme mannen for hets mot folkgruppe, med følgende begrunnelse:

Innlegget utgjør ifølge tingrettens syn også en meddelelse med truende innhold som, selv om det tar sikte på fornærmede spesifikt, gjennom ordvalget utvilsomt uttrykker misaktelse overfor en gruppe med mennesker med hensyn på rase og hudfarge. Lovbruddet er ikke uanselig.

Mannen må betale 40 dagsbøter, og er også dømt til betinget fengsel.

Kilde:
Kallade Ikea-mördaren «neger» på Facebook – döms