Hjem Nyheter Dømt for å ha skutt BLM-demonstrant i Texas – nå benådet av...

Dømt for å ha skutt BLM-demonstrant i Texas – nå benådet av guvernøren

SELVFORSVAR Guvernøren i Texas har benådet Daniel Perry, som ble dømt for å ha drept en Black Lives Matter-demonstrant som gikk til angrep. Perry hevdet selvforsvar i forbindelse med hendelsen, men en jury fant ham skyldig i drap og han ble dømt til 25 års fengsel.

Anti-hvit demonstrasjon i Minneapolis, Minnesota. Foto: Tony Webster from Minneapolis, Minnesota, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons.

Texas-guvernør Greg Abbott har benådet Daniel Perry, en tidligere sersjant i den amerikanske hæren som ble dømt for drap etter å ha forsvart seg mot Black Lives Matter-demonstranten Garrett Foster i 2020. Perry jobbet som Uber-sjåfør i Austin da han ble omringet i en gate midt under et Black Lives Matter-opprør. Under konfrontasjonen nærmet Foster seg kjøretøyet til Perry med en AK-47 halvautomatisk rifle. Perry skjøt Foster til døde og hevdet at han handlet i selvforsvar. En jury fant imidlertid Perry skyldig i drap, og han ble dømt til 25 års fengsel i april 2023.

Perry sier at demonstrantene begynte å slå på bilen hans, noe som fikk ham til å frykte for sitt liv. Under rettssaken fortalte Perrys advokater at Foster hevet våpenet sitt, noe enkelte vitner benektet. Perry skal deretter ha senket vinduet og skutt mot Foster fem ganger før han kjørte bort og tilkalte ambulanse.

Guvernøren har tidligere kunngjort at han ville benåde Perry så snart han mottok en offisiell forespørsel. Torsdag kunngjorde han benådningen, og sa at hans myndigheter har utført en «uttømmende gjennomgang» av saken og Perrys bakgrunn.

Sterk rett til selvforsvar

Beslutningen om å innvilge benådning har høstet kritikk fra demokratisk hold i Texas. Blant andre har den demokratiske distriktsadvokaten Jose Garza kritisert avgjørelsen:

– Styret og guvernøren har satt sin politikk over rettferdighet og gjort narr av rettssystemet vårt. De burde skamme seg, klynker Garza.

Abbott på sin side påpeker at staten har en av de sterkeste «Stand Your Ground»-selvforsvarslov som ikke kan ugyldiggjøres av en jury eller en progressiv distriktsadvokat. «Stand your ground»-lover tillater vanligvis en person å bruke dødelig makt hvis de tror de er i umiddelbar fare.

Ifølge rettsdokumenter hadde Perry uker før skytingen søkt etter steder for Black Lives Matter-demonstrasjoner og sendt meldinger til venner der han sammenlignet demonstrantene med «aper som kaster [bæsj] i en dyrehage». I mai 2020, etter dødsfallet til den kriminelle narkomanen George Floyd, sendte han en tekstmelding som lød: «Jeg drar kanskje til Dallas for å skyte plyndrere».