Hjem Nyheter Norge Drapsdømt og utvist asylsøker får være i Norge

Drapsdømt og utvist asylsøker får være i Norge

0

ØVRE ROMERIKE: Drapsdømt og utvist asylsøker får være i Norge – ettersom hans hjemland ikke har gode nok behandlingstilbud.

Kamel Mellah fra Algerie drepte 29. mars 2006 legen Svein Sjaastad på legekontoret i Centrumsklinikken i Oslo sentrum.
Kamel Mellah fra Algerie drepte 29. mars 2006 legen Svein Sjaastad på legekontoret i Centrumsklinikken i Oslo sentrum.

44 år gamle Kamel Mellah fra Algerie i Nord-Afrika søkte asyl i Norge i 2004. I 2005 ble han tvangsinnlagt på psykiatrisk sykehus i en uke, etter trusler. Samme år ble asylsøknaden hans avslått. Et år senere var han dog fortsatt pasient i Norge, og den 29. mars 2006 drepte han legen Svein Sjaastad på legekontoret i Centrumsklinikken i Oslo sentrum. Rapporten fra Rettsmedisinsk Institutts viste at Sjaastad var knivstukket 19 ganger. Minst fem av knivstikkene var dødelige.

De siste tre årene har han blitt tatt hånd om av helseforetaket Incita på en bondegård i Romerike, hvor det også bor fem andre beboere med rus-, psykiatri- og voldsproblemer. Her får han antipsykotiske medisiner og går til samtaler på Distriktpsykiatrisk senter.

Liket av Svein Sjaastad fraktes ut av bygningen.
Liket av Svein Sjaastad fraktes ut av bygningen.

Diskuterte drapsplaner
Som følger av konflikter med ansatte på gården ble han nektet å reise alene til Oslo på permisjon, men fikk gå turer og sykle i nabolaget sammen med andre beboere. Under sitt opphold på gården skal han ha diskutert planer om drap med to andre beboere. Han skal også ha drapstruet en ansatt. Begge sakene ble henlagt.

Dømt til tvunget psykisk helsevern
I Øvre Romerike tingrett denne uken ble mannen dømt til forlenget tvunget psykisk helsevern. Det var ingen sikkerhetstiltak i tinghuset under rettssaken. Mannen gikk opp til annen etasje i tinghuset på egenhånd og kikket inn i flere rettssaler før han fant frem til den riktige. Der satt en kvinnelig førstestatsadvokat og forberedte seg. Litt etterpå kom det inn en pleier.

Psykiater og overlege Helge Haugerud har under en undersøkelse av mannen funnet flere faretruende symptomer. Haugerud mener det finnes en «høy risiko for ny alvorlig voldsbruk […] både ute i samfunnet og der han nå oppholder seg».

Får bli i Norge
Selv om mannens asylsøknad er avslått for lenge siden og det er fattet vedtak om at han skal bli utvist fra landet, så kan han ikke sendes ut, ettersom hjemlandet hans ikke tilbyr den psykiatriske oppfølgingen man mener han behøver.

Kilde:
Drapsdømt, syk og utvist – men kan inne sendes hjem

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg