Hjem Nyheter Norge Drapsmannen var asylsøker bosatt på nyopprettet mottak

Drapsmannen var asylsøker bosatt på nyopprettet mottak

0

INNENRIKS: Den pågrepne gjerningsmannen etter trippeldrapet på Valdresbussen var asylsøker fra Sør-Sudan bosatt på det nyopprettede asylmottaket i Årdal kommune.

Foto: Egil Jørgen Lund
Foto: Egil Jørgen Lund

Ifølge politiet i Sogn og Fjordane er den pågrepne etter trippeldrapet på Valdresekspressen på mandag kveld, en 31 år gammel mannlig asylsøker fra Sør-Sudan, bosatt på et «desentralisert» asylmottak i Årdal.

Ofrene etter asylsøkerens bussmassakre er en 19-årig norsk jente, en svensk mann i 50-årene og en mannlig bussjåfør, også i 50-årene.

Tor Brekke, assisterende direktør i selskapet Hero som driver asylmottaket i Årdal, er både uforstående og sjokkert etter tragedien.

– Alle asylsøkere gjennomgår helsesjekk før de ankommer Norge. Deretter er det det kommunale helseapparatet som har ansvar for personer som trenger behandling.

Årdal mottakssenter
Årdal mottakssenter ble åpnet i august i år og huser rundt 150 asylsøkere fra 12 forskjellige nasjoner. Asylmottaket driftes av selskapet Hero Norge. Årdal kommune sa i utgangspunktet nei til planene om et asylmottak, men vedtaket ble senere overstyrt av fylkesmannen. Mottaket drives som et «desentralisert» mottak, som vil si at asylsøkerne får tildelt leiligheter og hus flere steder i kommunen.

Ifølge NTB koster hver mottaksplass mellom 90 000 til 100 000 kroner per år. Utlendingsdirektoratet (UDI) har tidligere i år uttalt at de tenker å opprette 40 nye asylmottak i Norge, noe som vil innebære en kostnad på minst 400 millioner kroner. Ifølge UDI kan ikke kommunene hindre etablering av mottak, med mindre det «krever store omreguleringer».

Årdal mottakssenter
Årdal mottakssenter

I en artikkel publisert på NRK i september mente Årdals ordfører, Ingar Lægreid, at man kunne ane en viss fremmedfrykt blant kommunens beboere.

– Vi kan også se en viss fremmedfrykt ettersom bybildet har blitt endret på såpass kort tid. Noen er selvfølgelig skeptiske.

UDI-direktør Frode Forfang, uttalte seg også til NRK og hevdet på sin side at bildet som er blitt skapt av asylsøkere var feilaktig.

– Det er skapt et bilde gjennom de siste årene om at asylsøkere nærmest er synonymt med kriminelle. […] De fleste som kommer til Norge er lovlydige og oppfører seg bra.

Hå mottakssenter
Hå mottakssenter

«Fredfulle» asylmottak
På fredag var et av asylmottakene som Hero Norge driver omtalt flere ganger i media etter to episoder med knivstikking. Fredag formiddag ble en 52 år gammel asylsøker knivstukket i ryggen og på lørdag kveld ble en somalier knivstukket. Begge episodene skjedde ved Hå mottakssenter i Rogaland. Et mottakssenter som Bente Dalåker, regionsjef i Hero Norge, beskriver som et «fredfullt sted med få konflikter».

Relaterte artikler:
Innvandrer kapret buss – drepte alle ombord
«Fredfullt» asylmottak opplever andre knivstikkingen på to dager
Mann knivstukket ved asylmottak

Kilde:
Antatt gjerningsmann var asylsøker

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg