Hjem Nyheter Norge Dropp dialekten – for innvandrernes skyld

Dropp dialekten – for innvandrernes skyld

FREDRIKSTAD/ABSURDISTAN: Lærer Arvid Strømnes mener norske dialekter bør droppes for å blant annet gjøre det lettere å integrere innvandrere.

ehaug1-640x282

54-årige Arvid Strømnes arbeider til daglig som lærer ved Haugåsen ungdomsskole i Rolvsøy i Fredrikstad hvor han underviser i matematikk, naturfag og teknologi. I et leserinnlegg i Fredrikstad blad skriver Strømnes at ettersom innvandrere har vanskelig for å forstå Fredrikstad-dialekt, bør den kuttes ut helt.

Gjennom sin jobb som lærer har Strømnes nemlig erfart at innvandrerelever har en dårlig forståelse av det norske språket og at Fredrikstad-dialekten forverrer det hele.

– Flere fremmedspråklige elever i ungdomsskolen vet jo for eksempel ikke hva en bondegård er og noen tror strømmen i vannet er farlig å ta på.

Ifølge Strømnes bør nordmenn permanent tilpasse sitt eget språk for å lettere gjøre seg forstått når de kommuniserer med innvandrere, og for å gjøre det lettere for de å integreres. Dette fordi han anser innvandrerne å være en «viktig ressurs» og at nordmenn «må godta» at Norge skal ta imot innvandrere og at disse «må integreres og inkluderes».

– Det handler om å kommunisere på en skikkelig måte. Derfor stiller jeg spørsmålstegn ved om Fredrikstad-dialekten bør bestå.

Strømnes mener videre at dersom man ikke fjerner dialekten helt, bør i hvert fall hver enkelt person nøye vurdere i hvilke sammenhenger man bruker dialekten.

Kilde:

– Dropp Fredrikstad-dialekt av hensyn til innvandrerne