Hjem Nyheter Edward Snowden får russisk statsborgerskap

Edward Snowden får russisk statsborgerskap

RUSSLAND Edward Snowden, som er en av USAs største varslere, har bodd i Russland siden 2013. Nå har han fått russisk statsborgerskap av Russlands president.

Edward Snowden. Foto: WikiLeaks, (CC BY 3.0).

Det var i 2013 at den amerikanske statsborgeren og CIA-ansatte Edward Snowden lekket omfattende materiale om den amerikanske etterretningstjenesten National Security Agency (NSA), hvor han jobbet som konsulent.

Snowden avslørte en omfattende overvåkingsskandale, «prosjekter» som PRISM og Boundless Informant, med masseovervåking av amerikanske borgere og at amerikanske og britiske myndigheter regelmessig hacket datamaskinene til makthavere rundt om i verden.

For å unnslippe amerikansk fengsel flyktet Snowden til slutt til Russland, hvor han fikk politisk asyl.

Nå melder det russiske nyhetsbyrået TASS at Snowden har fått russisk statsborgerskap av Russlands president Vladimir Putin. Snowden er en av 75 utenlandske statsborgere som har fått statsborgerskap av presidenten.

Til det statlige nyhetsbyrået Ria Novosti sier Snowdens advokat Anatoly Kujerena at Snowdens kone Lindsay Mills nå vil søke om russisk statsborgerskap. Parets datter har allerede russisk pass fordi hun er født i landet.

Kutjerena legger til at Snowden er en av de russiske statsborgerne som nå skal innkalles til kamp i Ukraina, da han allerede har erfaring med å jobbe med det russiske militæret.

Kreml-talsmann Dmitrij Peskov sier Snowden personlig har bedt om russisk statsborgerskap.