Hjem Nyheter Eggleggende pattedyr «gjenoppdaget»

Eggleggende pattedyr «gjenoppdaget»

DYR & NATUR En ekspedisjon i en avsidesliggende fjellkjede i Indonesia har oppdaget en maurpiggsvinart som man trodde var utryddet. De oppdaget også hundrevis av nye insekter og andre dyr, inkludert en landlevende reke.

Maurpiggsvin av en annen art enn den som er nevnt i artikkelen. Foto: Flickr.com (CC BY-SA 2.0 DEED).

I Indonesia har en ekspedisjon ved navn Cyclops lett etter bevis på en pattedyrart som man har trodd har vært forsvunnet for alltid. Nå har de imidlertid etter et vanskelig opphold i fjellene klart å filme det første videomaterialet noensinne av det ifølge NBC «bisarre» vesenet, som er oppkalt etter den britiske programlederen David Attenborough.

Den «gjenoppdagede» Zaglossus attenboroughi beskrives å ha et langt nebb, være dekket med pigger og ha sterke føtter for å kunne grave effektivt. Det er, sammen med nebbdyr og andre underarter av piggsvin, så vidt kjent, de eneste levende pattedyrene som fortsatt legger egg.

I håp om å kunne få tatt bilder av dyret plasserte de ut over 30 viltkameraer i en vanskelig tilgjengelig fjellkjede i Papua-provinsen, og da de gikk gjennom materialet på det siste minnekortet fikk de endelig et glimt av hva de hadde lett etter.

Den første følelsen var en stor lettelse. Vi hadde jobbet så hardt og trodde at de fantes der, men vi trengte konkrete bevis for den vitenskapelige dokumentasjonen, sier James Kempton, leder for ekspedisjonen.

Videre sier Kempton at artens status som truet sannsynligvis vil forbli uendret. Til tross for dette er den ikke beskyttet av indonesisk lov, noe de nå vil forsøke å endre.

Maurpiggsvinet var imidlertid ikke det eneste funnet de klarte å gjøre under ekspedisjonen. De identifiserte også hundrevis av nye insekter, to nye frosker, en reke som lever på land og i trær, og en fugl som ernærer seg på honning og som ikke har blitt dokumentert på 15 år.