Hjem Nyheter Egypt raser mot Netflix’ svarte Kleopatra

Egypt raser mot Netflix’ svarte Kleopatra

HISTORIEFORFALSKNING Netflix’ kommende «dokumentarserie» «Dronning Kleopatra» får sterk kritikk fra forskere i hele verden. Nå har en advokat i Egypt saksøkt Netflix for at Kleopatra fremstilles som en neger.

Trailer for Netflix’ kommende «Dronning Kleopatra».

Netflix reklamerer nå mye for en kommende dokumentarserie av Jada Pinkett Smith som kalles «Dronning Kleopatra». I serien fremstilles den egyptiske dronningen som en neger, til tross for at Kleopatra stammet fra den ptolemeiske ætten, som er av gresk-makedonsk opphav.

Flere forskere anklager nå Netflix for «svartvasking» og for å ikke holde seg til etablerte fakta.

The Spectator skriver David Abulafia, professor i middelhavshistorie ved Cambridge-universitetet, at han «forstår» at Netflix vil finne «afrikanske heltinner», men at man må holde seg til fakta.

«Det er enklere [å holde seg til fakta] når det kommer til dronning Kleopatra VII av Egypt enn nesten noen annen fra den tiden», skriver Abulafia.

Han påpeker også at man i det ptolemeiske dynastiet giftet seg med andre grekere og ofte til og med innen sin egen familie, hvilket er grunnen til at afrikanske gener hos Kleopatra kan utelukkes.

Tas til domstol i Egypt

I Egypt har kritikken mot hvordan Netflix forvrenger landets historie vokst seg stadig sterkere. Advokaten Mahmoud al-Semary har til og med igangsatt et søksmål for å få Netflix avstengt i landet, oppgir Egypt Independent.

I søksmålet står det at «Dronning Kleopatra» er et hån mot egyptisk historie og at den inneholder «afrosentrisme» som undergraver egyptisk identitet.

I Egypt Independent siteres også arkeologen Zahi Hawass, tidligere antikkminister i Egypt, som anklager Netflix for å forfalske historien.

– Dette er fullstendig falskt. Kleopatra var greker, hvilket betyr at hun var blond, ikke svart, sier han.