Hjem Nyheter Globalt Eksperter spekulerer over årsaken til utbrudd av smittsomme sykdommer

Eksperter spekulerer over årsaken til utbrudd av smittsomme sykdommer

0

HELSE Året 2022 har vært et år hvor flere smittsomme sykdommer, deriblant tilbakevendende sykdommer, har dukket opp. Eksperter spekulerer nå over årsaken.

Illustrasjonsfoto. Foto: DaveDeploige,(CC BY-SA 4.0).

En rekke smittsomme sykdommer, deriblant tilbakevendende sykdommer, har under året 2022 dukket opp flere steder i verden. Foruten det mystiske Covid-19 ble også apekopper i 2022 erklært som en global helsekrise av Verdens helseorganisasjon (WHO).

I Australia og Belgia har difteri kommet tilbake, parechoviruset har spredt seg blant nyfødte i flere delstater i USA og hjernehinnebetennelse har florert i Florida. Det er blitt funnet polio i kloakken i New York, og Marburg-viruset har blitt oppdaget i Ghana for første gang.

– Det er som om alle de bibelske plagene kommer tilbake, sier Madhukar Pai, helseekspert ved McGill-universitetet i Canada, til Insider.

Pai og andre eksperter spekulerer nå over årsaken til et slikt utbrudd av smittsomme sykdommer i verden og hevder at det er minst syv faktorer man bør ta hensyn til:

  • Økning i reise og migrasjon
  • Spørsmål om hvordan koronaviruset og medisin har påvirket immunforsvaret
  • Mennesker og dyr har mer kontakt
  • Klimakrisen
  • Neglisjering av sykdomsutbrudd i utviklingsland
  • Ikke nok rutinemessig vaksinering av barn
  • Vår vekslende oppfatning av sykdomstrusler

En ny studie som i 2022 ble publisert i The Lancet konkluderte med at koronavaksiner som stimulerer såkalt T-celleimmunitet mot covid-19 kan bryte ned kroppens naturlige immunsystem.

Videre vil reise og migrasjon også bidra til å spre sykdommer mellom mennesker mer effektivt enn noen gang.

– Hver gang noen setter seg på et fly, er det en risiko for at de har med seg noe nytt, sier Dr. Eric Rubin, sjefredaktør for New England Journal of Medicine, til Insider.