Hjem Nyheter Norge Eksplosiv økning i medisinbruk blant unge

Eksplosiv økning i medisinbruk blant unge

0

NORGE Medisinbruken blant unge har eksplodert de siste årene og da særlig i kategoriene antidepressiver, ADHD-medisiner, sovemedisin og beroligende midler. På ti år har faktisk bruken for noen av disse fordoblet seg. En økt sykelighet blant ungdom er en av årsakene som blir lansert som forklaring på økningen.

Foto: KNUT-ØYVIND HAGEN/NRK

Det er blant sovemedisin og beroligende at man ser den største økningen i bruk blant ungdom i alderen 15 til 19 år, med hele 50% for hver medisintype på ti år. Det er Norsk Reseptregister som har foretatt undersøkelsen som har foregått i perioden 2010 til og med 2020, og selv om sovemedisin og beroligende altså har økt mest så er den samme tendensen også betydelig i de andre gruppene. For antidepressiver er økningen 52%, mens for ADHD-medisiner er tallet 25%. I Rogaland bruker hele 5% i aldersgruppen sovemedisin.

Psykiater og forsker Joanna Moncrieff mener vi står i fare for å skape en generasjon som føler seg hjelpeløse, og som er lært opp til at de må gå til legen for å få enda flere piller hver gang noe går galt i livet. Hun mener videre at legemiddelindustrien har solgt inn en illusjon om at pillene gjør folk friske.

Grunnen til den kraftige økningen er ikke klar, men det blir pekt på faktorer som økt sykelighet blant ungdom og et ønske om enkle løsninger, både hos lege og pasient.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg