Hjem Nyheter Ekstremt dårlig prognose for Macrons parti

Ekstremt dårlig prognose for Macrons parti

EU-VALG På meningsmålingene foran valget til Europaparlamentet har Rassemblement national dobbelt så stor oppslutning som president Macrons Renaissance. Tilsvarende meningsmålinger over hele Europa viser tilbakegang for liberale partier.


Denne helgen starter valget til Europaparlamentet over hele Europa. I mange land har euroskeptiske og innvandringsfiendtlige populistiske partier både på høyre- og venstresiden hatt sterk fremgang i opinionen.

Det samme gjelder i Frankrike, der Marine Le Pens parti Rassemblement national (Nasjonal samling), som for tiden ledes av Jordan Bardella, har hatt sterk fremgang i opinionen. I den siste målingen har partiet 33 prosent av stemmene, noe som kan sammenlignes med president Emmanuel Macrons regjeringskoalisjon Renaissance, som bare får 16 prosent.

Hvis man legger til mindre høyrepopulistiske partier, som den algeriske jøden Eric Zemmours Reconquête!, får de populistiske partiene til sammen 40 prosent av stemmene.

Enda verre enn for Macron er det for Frankrikes «grønne» parti Europe Écologie Les Verts (EELV), som i EU-valget i 2019 ble Frankrikes tredje største parti. I de siste meningsmålingene sier bare 6 prosent at de har tenkt å stemme på partiet, noe som betyr at EELV risikerer å falle under den franske sperregrensen på fem prosent og dermed miste all representasjon i Brussel.

President Macron har imidlertid blitt stadig mer upopulær blant franskmenn jo lenger hans presidentskap har vart, og i tillegg til den dårlige støtten til EU-valget, har 38 prosent av velgerne uttalt at de ser valget som en mulighet til å vise sin misnøye med presidenten. Bare 12 prosent sier de vil bruke valget til å vise sin støtte til Macrons politikk.

Selv Yaël Braun-Pivet, parlamentspresident for det franske parlamentet, som selv tilhører Macrons parti, har uttalt at med EU-valgene må regjeringen «høre hva franskmennene har å si, og lære av det».

I DN er de bekymret for den franske opinionen og kritiserer blant annet at Renaissance har latt Macron og statsminister Gabriel Attal bli sett på bekostning av toppkandidaten til Europaparlamentet, Valérie Hayer. Nylig dukket Attal angivelig «tilfeldigvis» opp under et intervju med Hayer og kuttet det deretter helt av og svarte på alle spørsmålene for henne.

Angående Rassemblement national suksesser på regjeringens bekostning skriver DN:

I regjeringspartiet er det kjent at et slikt valgresultat kan tolkes som en avvisning av president Macrons visjon om et sterkt og mer overnasjonalt EU.

Samtidig gjør Rassemblement national alt for å synliggjøre fornavnet Jordan Bardella. Den unge partistjernen har blitt utpekt som Le Pens «kronprins» og er umåtelig populær, særlig blant kvinnelige velgere.

DN håper imidlertid at Macron kan ta igjen ledelsen torsdag, når USAs president Joe Biden er på besøk for å markere 80-årsdagen for de alliertes landgang i Normandie, den såkalte D-dagen. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj er også på besøk, og DN spår at Macron vil bruke krigen i Ukraina til å angripe Rassemblement national:

På kvelden skal Macron holde tale og gi et langt intervju på fransk fjernsyn, der han helt sikkert vil nevne EU-valget og muligens også at Rassemblement national har mistenkelige bånd til Vladimir Putins Russland.

Frankrike har nest flest seter i Europaparlamentet etter Tyskland, og etter valget vil antallet øke med to, noe som betyr at franskmennene må stemme på totalt 81 av 720 parlamentarikere til Brussel. Dette kan sammenlignes med Sverige, som bare har 21 plasser.