Hjem Nyheter Emnet jødisk makt ble behandlet på skolestyremøte

Emnet jødisk makt ble behandlet på skolestyremøte

JØDISK MAKT Jødisk presse og lobby fordømmer et skolestyres fremferd på et møte i Arizona, hvor en besøkende på programpunktet «Publikumskommentarer» ble tillatt å gjøre en utleggelse om jødisk makt.

Foto: Public Domain via Wikipedia Commons
Antisemittisk illustrasjon av Nürnbergkrøniken der jøder brennes levende

En kommentar om jødisk makt på et skolestyremøte i forrige uke, i en forstad til byen Phoenix, har skapt raseri innenfor den jødisk presse og lobby.

Skolestyremedlemmene bemøtte ikke innlegget «på riktig måte» da det ble levert, mener den jødiske presse og lobby.

Under programpunktet «Publikumskommentarer» på et møte arrangert av styret i Chandler Unified School District talte Melanie Rettler om kritisk raseteori og vaksiner – emner som manglet på møtets agenda, men som står i sentrum for en het allmenn nasjonsomfattende debatt.

Hennes innlegg nådde ifølge Jewish Telegraphic Agency (JTA) «sitt crescendo i en antisemittisk påstand kledd i en språkdrakt tilhørende høyreekstreme konspirasjonsteorier»:

– Hver og en av disse fenomener: den dype staten, intrigen, sumpen, eliten – du får ikke nevne det, men jeg tenker å gjøre det – det finnes en rase som eier alle legemiddelforetak, og disse vaksinene er ikke sikre, de er ikke effektive og de er ikke gratis, sa Rettler og fortsatte:

– Du vet at du betaler for det gjennom prisøkningen på bensin og mat – du betaler for det, pengene som tas er dine – og de går til disse legemiddelforetakene, og om man tar rase inn i bildet: Det er jødene!

Hendelsen er ifølge JTA «den siste i en nasjonsomfattende rekke av forstyrrelser ved skolestyremøter, den slags forstyrrelser som USAs justisdepartement vil sette stopp for».

«Dessverre råder vi ikke over jødisk makt»

Etter at Rettler hadde talt ferdig, rettet styreleder Barb Mozdzen seg til samtlige tilstedeværende møtedeltakere med disse ord:

– Kommentarer må virkelig være relatert til slikt som skolestyret kan gjøre noe med, og dette er ikke noe som vi kan påvirke, sa hun og avsluttet:

– Så vær vennlig og kommenter noe som ligger innenfor vår jurisdiksjon.

Jødiske organisasjoner har rast over at Mozdzen og andre styremedlemmer ikke reagerte spesifikt på «antisemittismen» i Rettlers uttalelse.

Arizonaavdelingen av Israel American Council oppgir at man har skrevet til styret og fremført oppfordringen om at «styremedlemmene fremdeles selv taler klarspråk ved de øyeblikk slike hatske løgner uttrykkes».

I en offisiell uttalelse skriver gruppen:

«Vår historie lærer oss at om man lar slik rasisme passere uutfordret innbyr man bare til mer av den varen.»

ADL: «Vis deres engasjement!»

Samtidig har Anti-Defamation League (ADL) sendt et brev til styret og hvert medlem – hvor man uttrykker «bekymring» over bemerkningene Rettler leverte, og man oppfodrer distriktet til å «offentlig – og på den mest kraftfulle mulige måten – vise sitt engasjement for å bekjempe antisemittismen og samtlige former for hat».

Gruppen legger til:

«Mangelen på respons fra styremedlemmenes side på den offentlige taleren i går kveld, som brukte flagrante antisemittiske bilder og stereotyper for å markedsføre vaksine- og CRT-fiendtlige meninger – er helt enkelt motbydelig og farlig.»

Terry Locke, talsmann for skoledistriktet, hevder i Jewish News of Greater Phoenix at det er «en overtredelse av Arizonas lov om åpne møter om styremedlemmer diskuterer emner som ikke finnes på møtets agenda».

«Dere får godkjent for den kritikk dere leverte for sent»

En talskvinne for Arizona School Boards Association understreker dog overfor Arizona Republic at det ikke finnes noen klare regler om hvem som får ytre hva på et skolestyremøte – eller for hvordan styret skal kommentere ulike innlegg.

Den respons på Rettlers innlegg som skolestyret har kommet med etter møtet har uansett, til forskjell fra den som ble fremlagt under det samme, vunnet gehør hos jødisk presse og lobby.

Etter at Chandlers sjef Franklin Narducci hadde fått vite hva som hadde skjedd på skolestyremøtet, skriver JTA, tok han straks kontakt med «representanter for det jødiske fellesskapet».

Paul Rockower, fungerende sjef for Jewish Community Relations Council of Greater Phoenix, har også, påminner avisen, lovprist skoledistriktets anstrengelser og måten man har «kontaktet og samarbeidet med det jødiske fellesskapet» på.

På liknende måte har også rabbineren Michael Beyo, direktør for East Valley Jewish Community Center in Chandler, hyllet styret og forklart at han er fornøyd med og takknemlig for at Narducci har etterstrebet samarbeid:

En ukyndig person gjorde en antisemittisk uttalelse. Det er ikke verdt en nyhet … Det som er interessant er at sjefen innstilte samtlige møter [på torsdag] for å kunne ta hånd om dette.

Narducci har, påminner JTA, samarbeidet med Beyo i formuleringen av en uttalelse som «fordømmer hatefulle kommentarer og forkaster antisemittiske meninger».

Samarbeidets resultat lyder:

«Distriktet bekrefter sitt engasjement for å bruke sin innflytelse som en offentlig utdanningsinstitusjon til å lære elevene verdien av et inkluderende fellesskap og forse dem med verktøy de kan engasjere seg for vårt stadig mer mangfoldige samfunn med. Chandler Unified School District forkaster hatefulle kommentarer på alle nivåer.»