Hjem Historie Dagens historiske En amerikansk terrorist

En amerikansk terrorist

HISTORIE Den 23. april 1968 ble Timothy James McVeigh født. McVeigh var en dekorert veteran i den amerikanske hæren, og ble senere dømt til døden og henrettet for angrepet mot Murrah Federal Building i Oklahoma City. 168 mennesker døde, deriblant mange barn. Dette regnes som et av de verste terrorangrepene i USAs historie.

Foto: US FEMA, Public domain, via Wikimedia Commons

Etter hendelsen på Ruby Ridge i 1991, der konen og sønnen til overlevelsespersonen Randy Weaver ble skutt ihjel av føderale agenter, ble Timothy James McVeigh svært opprørt. Han var rystet over hvordan systemet hadde opptrådt mot en person og en familie han kunne identifisere seg med. McVeigh var selv veldig intessert i overlevelse. I sin ungdom hadde han øvd på skyting på en 1,7 hektar tomt, som han og en kamerat hadde kjøpt. De planla til og med å bygge en bunker, og McVeigh hadde allerede da startet på et beredskapslager med mat, vann og våpen.

Det var også denne interessen som drev ham inn i hæren. I hæren kunne han leve ut sin lidenskap. Kollegaer av ham skal ha omtalt ham som en veloppdragen, effektiv og en meget dyktig skytter. Han så alltid til at uniformen var i perfekt stand før inspeksjon og skal ha vist mer interesse for sin våpensamling enn for jenter og øl. I 1992 tjenestegjorde McVeigh i Gulfkrigen, hvor han fikk både respekt og ros for sine prestasjoner. Etter tjenesten hadde han blitt en beryktet veteran, men han hadde også blitt desillusjonert etter å ha sett hvordan USA oppførte seg under krigen.

Foto: FBI Lab forensic artist, Public domain, via Wikimedia Commons

Det var den 51 dager lange beleiringen av bygningen til den kristne sekten Branch Davidians i Waco i 1993 som fikk begeret til å renne over for McVeigh. Han anså at mennesker som tenkte annerledes hadde blitt regelmessig drept av føderale agenter. McVeigh reiste selv til Waco for å vitne dette oppgjøret, da føderale tropper forårsaket en brann som resulterte i at over 76 mennesker døde, deriblant over 20 barn. Hendelsen skal ha gjort et ekstremt sterkt inntrykk på McVeigh.

Tidlig om morgenen 19. april 1995 eksploderte en leie-lastebil med 2,3 tonn eksplosiver på gaten foran Alfred P. Murrah Federal Building (Murrah Building) i sentrum av Oklahoma City. Bygningen huset kontorer for amerikanske føderale myndigheter, blant annet FBI og ATF. McVeighs terrorangrep ble utført på toårsdagen for beleiringen av Waco. Bombingen resulterte i 168 dødsfall, deriblant mange barn som befant seg på et daghjem inne i bygningen. I ettertid beskrev McVeigh de som døde i angrepet og den lidelsen han forårsaket som «collateral damadge» og sammenlignet dermed bombingen med den tankegangen og språkbruken den amerikanske regjeringen bruker i krig for å forsvare drap på sivile, noe han selv vitnet under krigen i Irak.

Da McVeigh ble arrestert ble det funnet sider fra romanen «Turner-dagbøkene» av William Pierce. På disse sidene i boken var det beskrevet forberedelsene for en lignende bombing av et FBI-hovedkvarter, og visse hevder at McVeigh skal ha blitt inspirert av dette.

William Pierce kommenterte selv McVeigh og bombingen i en radiosending den 12. mai 2001. Pierce illustrerte hykleriet gjennom å sammenligne McVeighs handlinger med hvordan Bill Clinton handlet da han beordret bombeangrep mot sivile mål i andre land.

Hvorfor dette enorme hatet mot Timothy? De sier det er for at han drepte 168 mennesker. Jeg sier at det er for at han nekter å si at han er lei for det; han nekter å sutre og komme med unnskyldninger og be for sitt liv, slik som de hadde gjort. Jeg sier det er for at han gjorde det for en upersonlig grunn, for et ideal, og idealer gjør dem ukomfortable. Jeg sier det er for at han handlet slik en prinsippfast mann burde handle som er beredt på å ta konsekvensene for sine handlinger, og det går virkelig mot strømmen i denne tidsalderen av demokrati, hykleri, feminisme og uavbrutt prat, der mennesker aldri mener hva de sier.

En person som Bill Clinton, som beordrer bombingen av Belgrad og dreper tusenvis sivile for å avlede oppmerksomheten fra innenlandsproblemer, unnskyldes umiddelbart av medias blodhunder ettersom Bill Clinton ikke er en prinsippfast mann. Bil Clinton er ikke en trussel mot det rottne systemet som mater blodhunder. De kan forstå og ha sympati for en massemorder som Bill Clinton, men ikke for en soldat som Timothy McVeigh.

Under rettsaken fremsto McVeigh som intelligent og tilregnelig og han uttrykte aldri anger for sine handlinger.

Under tiden som han satt fengslet videresendte en venn av ham et tre sider langt brev til en engelsk avis. Her sto motivene for hans handlinger i detalj. I brevet med overskriften «Hvorfor jeg bombet Murrah-bygningen» forklarte McVeigh at han hadde mistet sin tålmodighet. Han kunne ikke lenger vente på at systemet skulle be om unnskyldning om hva som skjedde i Waco. Han skrev:

Jeg kom til beslutningen å gå på offensiven – å sette fokus på myndighetenes maktmisbruk, der andre hadde mislyktes med å stoppe den føderale dampvalsen som går amok.

[…]

Gjennom å låne en side utfra USAs utenrikspolitikk, bestemte jeg meg for å sende en melding til en regjering som ble stadig mer fiendtlig, gjennom å bombe en regjeringsbygning og de statlig ansatte i bygningen som representerer regjeringen.

Timothy McVeigh ble dømt til døden for bombingen av Murrah-byggningen. Han ville at hans henrettelse skulle direktesendes på TV, men ble nektet dette.

Gjennom en dødlig injeksjon ble han henrettet den 11.juni 2001 i fengslet i Terre Haute, Indiana.

Foto: United States Federal Government, Public domain, via Wikimedia Commons