Hjem Nyheter Norden Én død etter skoleskyting i Finland

Én død etter skoleskyting i Finland

FINLAND En tolvåring er død og tre andre er skadd i en skoleskyting i Vanda utenfor Helsinki. Angrepet kommer bare to uker etter at en kvinne ble arrestert i Vaasa mistenkt for å ha planlagt en skoleskyting.

Finsk politibil.
Foto: Dickelbers, CC BY-SA 3.0

Det er i Vantaa, som ligger i Helsinki-regionen i Finland, at en skoleskyting fant sted tirsdag morgen rundt klokken ni. Ifølge Svenska Yle er det en grunnskole.

På en pressekonferanse sa politiet at det var et lovlig våpen eid av en nær slektning av den mistenkte som ble brukt i angrepet. De mistenkte er mistenkt for drap og drapsforsøk, men siden den mistenkte ikke er myndig, vil det ikke bli vurdert siktelser.

Politi og redningspersonell var raskt på stedet, og en elev ved skolen, som skal være rundt 12 år gammel, er pågrepet. En jevnaldrende elev skal ha omkommet i skytingen og tre andre ble skadet.

Finlands statsminister Petteri Orpo sier i en uttalelse at hendelsen har gjort ham «målløs».

– Det som gjør det spesielt sjokkerende er alderen på offeret og den mistenkte. For min egen del og på vegne av regjeringen vil jeg uttrykke mine kondolanser til familien og slektningene til det avdøde barnet, sa Orpo ifølge Svenska Yle.

Tirsdagens skoleskyting finner sted bare et par uker etter at en 23 år gammel kvinne ble arrestert i Vaasa ble mistenkt for forberedelse til en alvorlig forbrytelse mot liv eller helse. Ifølge rapporter i finske medier hadde kvinnen kontakt med en 17 år gammel svensk mann som i 2022 planla en skoleskyting i Sverige, men ble pågrepet av politiet før han fikk gjennomføre planene sine. Kvinnen skal selv ha planlagt å gjennomføre en skoleskyting, ifølge politiets teori.

På skolens nettsider kan man lese at de tilbyr «forberedende klasser for nyankomne» innvandrere. Det er også spesielle klasser med spesialpedagoger for barn med psykisk lidelse.

Vantaa sies også å være en av Finlands største innvandrerforsteder.