Hjem Nyheter En helt har forlatt oss

En helt har forlatt oss

NEKROLOG Nedenfor følger en nekrolog over den sørafrikanske kjempen Paul Kruger.

Etter en livstid i utrettelig tjeneste for boernes skjebnekamp gikk grunnleggeren av Volksraad Verkiesing Kommissie (VVK), Paul Kruger, til slutt inn i de tauses rekker. Natt til torsdag, den 30. august, sovnet Kruger stille inn etter en tids kamp mot kreft.

Kruger arbeidet som statstjenestemann i utenriksdepartementet i Sør-Afrika tidlig på 90-tallet. Han arbeidet flere år for systemet, men da situasjonen i Sør-Afrika utartet seg mer og mer tok Kruger beslutningen om å bedrive politikk med andre midler enn de som fantes i den statlige administrasjonen. Han vervet seg hos Piet «Skiet» Rudolph i Orde Boervolk og deltok i den væpnede kampen mot det svarte rasistpartiet ANC. Kruger deltok blant annet i inntoget i Bophuthatswana, der tre motstandsmenn ble henrettet av militæret.

Paul Kruger ble senere arrestert sammen med Piet Rudolph og risikerte livstid for sin revolusjonære virksomhet. De ble imidlertid begge løslatt i forbindelse med amnestiet som Nelson Mandela utstedte for å løslate fengslede svarte terrorister tilhørende ANC.

Frem til sin død arbeidet Paul Kruger iherdig for boernes frihet. Som leder for VVK arbeidet han for å få selvstendighet med juridiske virkemidler, med en gitt ambisjon om at hvis målet ikke kunne oppnås på lovlig vis ta til mer resolutte metoder.

Kruger besøkte nylig Sverige og den 12. august deltok han sammen med blant annet presidenten for den hvite fristaden Orania, Carel Boshoff, på konferansen «A Way Forward» i Stockholm. Hans foredrag ble spilt inn og kan ses her:

https://youtu.be/sQ10HehOaPg