Hjem Nyheter En seier for ytringsfriheten: Google dømmes til millionbøter for sin sensur på...

En seier for ytringsfriheten: Google dømmes til millionbøter for sin sensur på nettet

EUROPA Jødiske Google tvinges til å betale millionbeløper for sensur utført i Tyskland, og i Frankrike tvinges foretaket til å betale 500 millioner euro for opphavsrettskrenkelser.

Den store nettkjempen Google møtte motstand i en tysk domstol som dømte til ytringsfrihetens fordel. Det etter at Google hadde sensurert en video som viste demonstrasjoner mot koronarestriksjoner i Sveits, skriver Welt am Sonntag. I retten ble det den 20. april 2020 besluttet at Google skulle gjenpublisere videoen uten forsinkelser, men nettkjempen valgte i stedet å vente til den 14. mai 2020. Derfor tvinges nå Google til å betale en million kroner i bøter.

Google har tenkt å fortsette å bekjempe såkalt «desinformasjon om Covid-19», sier en talsmann fra Google til Welt am Sonntag. Joachim Steinhöfel, advokaten til den sensurerte kontoinnehaveren, ser dommen som en seier for ytringsfriheten på nettet, ettersom dommen krever Google for historisk høye bøter.

Det er dog ikke kun i Tyskland at Google har havnet i motvind. I Frankrike tvinges nettkjempen til å betale hele 500 millioner euro for å ha brutt den franske konkurransemyndighetens ordre, oppgir Yle. Den forhandlingen som Google skulle ha hatt med nyhetsutgivere om kompensasjon for gjenpublisering valgte Google å ikke ha, men ifølge myndigheten skal man ha latt være å forhandle med dem i god tro, skriver nyhetsnettstedet Europaportalen. Saken gjelder EUs nye direktiv der man gir nyhetsmedier rett til å kreve kompensasjon av internettkjempene som gjenpubliserer deler av deres innhold. Boten er den største som er delt ut noensinne for å ha trosset den franske konkurransemyndighetens ordre, oppgir myndighetens sjef Isabella da Silva, ifølge Yle.

Les også:
Nya Dagbladet intervjuer varsler fra Google: «Jeg følte en enorm skyld»
Avsløring: Google skal gjøre alt for å forhindre frie valg
Google endrer søkemotoren for å bekjempe «hat»
Google bruker ADL for å sensurere YouTube
Google sensurerer søkedata – forhindrer trafikk til konservative medier
Google tiltalt for kartelldannelse
Google samlet inn ulovlig data – dømt til å betale flere millioner dollar
Sverige: Google domfelt for brudd på databeskyttelsesloven
Google tester ny datateknologi – spionerer på Chrome-anvendere uten å informere de