Hjem Nyheter Norge Endrer Bibelen for å motvirke «antisemittisme»

Endrer Bibelen for å motvirke «antisemittisme»

JØDISK SENSUR Det Norske Bibelselskap fjerner i den kommende utgaven av Bibelen henvisninger til jøder i korsfestelsesscenen, ettersom passasjen er blitt brukt i såkalt antisemittiske sammenhenger.

I en ny revisjon av Bibelen, som skal utgis i 2024, har Det Norske Bibelselskap innført endringer hvor man toner ned jødenes rolle ved henrettelsen av kristendommens grunnlegger, Jesus. Blant endringene som er gjort er erstatningen av ordet «jøder» med «mengden» og «lederne», rapporterer Dagen.

Endringene ble ifølge seniorrådgiver for bibeloversettelse Julian Kirkeby Lysvik vedtatt for to år siden. Han mener at Det Norske Bibelselskap verken har forandret meningsinnholdet eller gjort en tolkning ved å for eksempel skrive «jødenes ledere».

– Det handler bare om å gjøre bakgrunnskunnskap helt eksplisitt, sier Lysvik til Vårt Land.

Joav Melchior fra Det Mosaiske Trossamfund er i utgangspunktet positiv, men er samtidig bekymret for at det kanskje ikke vil være mulig å ta en slik bibel alvorlig, og at endringene dessuten kan undergrave jødenes påståtte landkrav i Midt-Østen ved at nedtegnelser som stadfester deres tilknytning til området går tapt.

Eksegetiker Dan Nässelqvist fra Lunds universitet i Sverige mener dette ikke er et problem. – De velger helt enkelt å tydeliggjøre at det handler om yppersteprestene, og at det ikke handler om hele den jødiske befolkningen i disse spesifikke tilfellene, sier han til Dagens Nyheter. Hans kollega James Kelhoffer fra Uppsala universitet forklarer at det ofte er uklart hvilken betydning av ord forfatterne av Bibelen har ment, eller om de har forstått forskjellen.

Også Norsk Bibel har fjernet referanser til jøder, og har byttet dem ut med «judeere».