Hjem Nyheter Norge EOS-utvalget kritiserer PST etter omfattende lovbrudd

EOS-utvalget kritiserer PST etter omfattende lovbrudd

4

LOVBRUDD Ifølge EOS-utvalget sin årsmelding for 2018 har PST begått lovbrudd i en stor andel saker.

Det er Politiets sikkerhetstjeneste (PST) som mottar kraftig kritikk fra Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste (EOS) i årsmeldingen for 2018.

EOS-utvalget er et kontrollorgan som er opprettet av Stortinget for å «føre kontroll med etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste som utøves av eller på vegne av offentlige myndigheter». Hver år leverer utvalget en årsmelding til Stortinget om det foregående året.

I rapporten fremgår det blant annet at PST på rutinemessig basis har holdt møter med klareringsmyndigheter der informasjon om personer som skal klareres har blitt gitt muntlig uten at det også har vært dokumentert skriftlig. Utvalget avdekket at dette skjedde i nær halvparten av tilfellene.

I tillegg er det avdekket at ubekreftede opplysninger som deles ofte blir fremstilt som om de skulle være førstehåndsinformasjon, hvor PST i virkeligheten har mottatt opplysninger fra en tilfeldig kontakt eller kilde.

I ett tilfelle utvalget har sett på, ble det gitt opplysninger om at en person var medlem i et ekstremt miljø med voldspotensiale, uten at det var grunn til å tro at dette var tilfelle. I et annet tilfelle hadde PST registrert opplysninger om en persons politiske engasjement og delt det med klareringsmyndigheten, selv om dette uttrykkelig er forbudt ved lov.

Det ble også konstatert at PST har innhentet en chatlogg uten rettskjennelse, under påstand om at innhentingen av loggen var å anse som lovlig «opptak av en samtale», noe utvalget ikke var enig i.

PST har selv orientert om et avvik der et kamera forble oppkoblet i ni dager etter at rettens tillatelse til overvåkning utløp.

Også Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM) ble gjenstand for kritikk, idet de har gjennomført en klareringsprosess overfor en person der det ikke var grunnlag for det, hvilket resulterte i faktiske negative følger for personen.

EOS-utvalgets leder, Eldbjørg Løwer, har overfor NRK uttalt at det er kritikkverdig at tjenestene utfører arbeid som går ut over personer på denne måten.

Delta i debatten

Les retningslinjene for kommentarfeltet HER.
Abonner
Bli varslet om
guest
4 Comments
eldste
nyeste flest stemmer
Inline Feedbacks
Vis alle innlegg
Reodor
Reodor
2 år siden

PSTs hovedformål er å drive politisk undertrykking av fredsaktivister som ønsker et sant folkestyre. De er en moderne blåkolpi av Ministerium für Staatssicherhei / STASI i DDR.

Haraldsson
Haraldsson
2 år siden

Jeg fikk vite av en sjef på min tidligere jobb at PST hadde kontaktet dem, samt andre firma som vi hadde oppdrag for. Beskjeden var klar, jeg skulle visstnok være en «skummel nazist» og det ble uttalt «bekymring» fra PSTs side, osv. Firmaet jeg jobbet for følte naturligvis ubehag ved et slikt møte, men igjen… de kjente meg, og var fornøyd med mitt arbeid. Derimot førte det til at de involverte firmaer man hadde oppdrag for, ikke ønsket meg tilstedet som følge av PSTs baksnakking. Det endte med at det firmaet jeg var godt likt i følte seg tvungen til… Les mer »

Reodor
Reodor
Svar til  Haraldsson
2 år siden

Slik politisk forfølgelse er det man kritiserer Kina og Russland for.

Arno
Arno
Svar til  Haraldsson
2 år siden

Ja, slike ulovligheter driver de på med hver dag, og har gjort det i årtier.

Det er derfor jeg mener at det er uklokt – slik DNM tilsynelatende legger opp til – at alle patrioter «viser sine kort» (les: står åpent fram). Jeg mener så få som mulig av bevegelsen burde gjøre det, for ikke å gjøre oppgaven overenkel for fienden og dens nedrige, korrupte lakeier.